Publicat 30/9/2019 14:45:47 +02:00CET

Els CDR detinguts van assajar amb "telèfons clandestins" durant els aldarulls pel Consell de Ministres de Barcelona

Manifestants independentistes es concentren a l'entrada de l'Audiència Nacional per donar suport als set membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) detinguts pels suposats delictes de rebel·lió, terrorisme i tinença d'explosius
Óscar Cañas - Europa Press

MADRID, 30 set. (EUROPA PRESS) -

Els membres de l'Equip de Resposta Tàctica (ERT) dels CDR detinguts i en presó provisional van assajar amb "telèfons clandestins" i comunicacions en clau durant els desordres del passat mes de desembre contra la celebració d'un Consell de Ministres a Barcelona, segons la tesi de l'Audiència Nacional.

Així ho exposa el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6, Manuel García Castellón, en una de les actuacions amb les quals va enviar a presó els set membres dels ERT detinguts dilluns passat en el marc de l'operació Judes, una documentació que ha avançat la Cadena SER a la qual ha tingut accés parcialment Europa Press.

"Les accions que va dur a terme l'ERT, documentades per aquesta instrucció, han dotat de preparació, formació i mitjans els seus integrants pel que fa a la utilització de telèfons clandestins, securització de les comunicacions, ús de llenguatge convingut i utilització de 'walkie-talkies'", concreta.

En aquest sentit, destaca que havien posat en pràctica aquesta formació "diverses vegades" i esmenta expressament "els aldarulls durant el Consell de Ministres que es va celebrar a Barcelona el passat 21 de desembre o la planificació i el vessament d'oli a la C55 quan passava un comboi escortat per la Guàrdia Civil".

Allò va passar el passat 1 de febrer, quan els ara detinguts Guillem Xavier Duch, Eduard Garzón, Jordi Ros i David Budria --en llibertat amb cautelars-- "van participar en un acte delictiu que va consistir a vessar una gran quantitat d'oli la calçada de la carretera C-55, sense previ avís, al pas del comboi que traslladava els polítics presos del centre penitenciari de Lledoners a Madrid", segons consta en les actuacions, iniciades fa més d'un any i mig en les quals s'ha practicat seguiments i escoltes als investigats.

De fet, exposa que "en la instrucció consten converses telefòniques en les quals es parla de l'existència d'un pla de conspiració contra les institucions de l'Estat, que consistiria en assaltar i ocupar de manera il·legal el Parlament de Catalunya en el dia 'D', amb la finalitat última de subvertir l'ordre constitucional".

Aquest dia 'D' seria segons els investigadors, una data entre l'1 d'octubre, per l'aniversari del referèndum, i la publicació de la sentència sobre els polítics processats per organitzar el procés.

El jutge entén que els ERT tenien una "estructura jerarquitzada" i en aquest context, la interlocutòria destaca que el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat), considerat com el 'CNI català', va assumir i planificar l'"assalt i posterior ocupació de manera il·legal" del Parlament que havien d'executar els ara detinguts juntament amb el sabotatge d'infraestructures crítiques.

"El desenvolupament del pla, encarregat per l'anomenat 'CNI català' l'hauria assumit i planificat el mateix ERT, i estarien implicats en diverses de les iniciatives que conformarien aquest pla", resa la interlocutòria del jutge.

Assenyala en particular dues converses telefòniques intervingudes en les quals Jordi Ros diu al també detingut en presó preventiva Guillem Xavier Duch "que haurien de començar a moure les coses perquè les notícies avancen desfavorablement".

Ros és considerat un integrant del "nucli productor" d'aquesta organització a la qual la instrucció atribueix un caràcter terrorista i durant els dies en què es va produir aquesta xerrada, "ja havia començat a adquirir productes químics".