Publicat 17/1/2014 11:35:11 +01:00CET

Valenciano (PSOE) diu als crítics del PSC que en democràcia mana la majoria

Elena Valenciano
EUROPA PRESS

MADRID, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

La vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, ha remarcat aquest divendres, després que tres diputats del PSC trenquessin la disciplina de vot a favor d'una consulta sobiranista, que en democràcia "ha de manar la majoria" i, a més, que estar en un partit no és obligatori.

En una entrevista a 'Los desayunos de TVE' recollida per Europa Press, la número dos del PSOE ha defensat que, tot i que "les posicions individuals estan molt bé i són enormement ben acollides pels mitjans", en democràcia cal seguir el que decideix la majoria, com passa, per exemple, al Congrés dels Diputats: "Estar en un partit és voluntari", ha recordat.

Amb tot, no ha volgut pronunciar-se sobre si els tres diputats han de ser expulsats del PSC per no entrar en una qüestió "molt delicada" d'un partit que és germà del PSOE però que és un altre partit.

Els tres diputats en qüestió --Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura-- van votar dijous al Parlament català a favor de demanar al Congrés dels Diputats que cedeixi a la Generalitat la potestat de convocar una consulta, trencant així la disciplina de vot del PSC.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, els ha donat 72 hores perquè entreguin el seu escó i ha obert la porta a expulsar-los del partit si no ho fan.

Per la seva banda, Valenciano ha recordat que la posició del PSC sobre aquesta votació al Parlament va ser àmpliament debatuda i, finalment, acordada per més del 80 per cent del Consell Nacional del PSC: "El més raonable és seguir la democràcia i la democràcia al PSC ha dit que cal votar no", ha remarcat.

Dit això, ha reconegut que si els tres diputats no renuncien al seu escó i són expulsats, el PSC perdrà tres llocs al Parlament de Catalunya, i per això creu que és important seguir defensant la posició que està mantenint la direcció del PSC, perquè no és fàcil però, segons Valenciano, Navarro i el seu equip estan fent una feina molt honesta i "imprescindible per a Espanya i per a Catalunya".

EL PSC "HA DE SEGUIR TREBALLANT PER LA FUSIÓ"

Aquesta feina, segons Valenciano, és treballar per "seguir fent de pont" i formular propostes de diàleg per seguir junts.

"El PSC, que és un partit central a Catalunya i ha sabut treballar per la fusió, ha de seguir fent-ho, tot i que ara mateix estigui passant per dificultats", ha afirmat.

I aquesta tasca inclou denunciar l'actitud "frívola" i "irresponsable" del Govern català per portar Catalunya a un carreró sense sortida i crear una situació molt difícil per tota Espanya.

MAS FA "PROPAGANDA"

En aquest sentit, ha acusat d'hipocresia el president de la Generalitat, Artur Mas, "perquè en privat reconeix que la consulta no es produirà" però en públic segueix fent "gestos de propaganda" mentre desatén els altres problemes que té Catalunya.

Valenciano ha puntualitzat que el propi Mas ha dit al secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que no hi haurà mai res d'il·legal, i com que la consulta ho seria, "es dedueix que no la farà".

Així, ha resumit que Mas "demanarà permís per una cosa que no pot fer. Se li va dir que no i el més possible és que convoqui eleccions plebiscitàries, que és una cosa que tampoc pot fer perquè unes eleccions no es poden convocar amb aquest objectiu".

Això sí, ha considerat que amb aquest moviment "té uns quants mesos per seguir marejant" amb aquesta posició molt irresponsable.