Publicat 10/9/2020 15:53:18 +02:00CET

El Congrés deroga el decret sobre els romanents municipals

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

MADRID, 10 set. (EUROPA PRESS) -

El ple del Congrés ha rebutjat convalidar aquest dijous el decret llei que recull l'acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per cedir a l'Estat els romanents municipals i, per tant, s'ha derogat.

En concret, el text s'ha tombat amb 193 vots en contra i els 156 a favor dels dos partits que integren l'executiu i el del diputat de Terol Existeix Tomás Guitarte, que va votar telemàticament aquest dimecres a última hora pensant que el text tiraria endavant després que els grups acceptessin la proposta que els va fer arribar Hisenda durant la tarda.

El ministeri de María Jesús Montero ha pogut tancar un acord amb els seus socis d'Unides Podem hores abans de la votació que ha permès el suport dels morats i les seves confluències.

ACORD 'IN EXTREMIS' AMB UNIDES PODEM

Aquest acord consistia en la creació d'un fons de 3.000 milions d'euros per a la recuperació econòmica i social, uns fons no condicionats que es distribuirien entre tots els ajuntaments en funció de la població.

No obstant això, les formacions de l'executiu no han aconseguit el suport de cap altre grup. Es tracta de la primera vegada que el govern de coalició perd una votació en la convalidació d'un decret llei.

De fet, l'únic vot positiu que s'hi ha sumat ha estat el de Guitarte, que dimecres va votar convençut que hi havia un acord que finalment no ha fructificat. Va optar pel 'sí' quan li van comuniar que hi havia un pacte per alliberar el 60% del fons entre els municipis sense condicions, amb o sense superàvit, i evitant la controvertida cessió.

Segons han informat a Europa Press fonts pròximes al diputat, Guitarte hauria optat per l'abstenció si aquest dijous hagués estat a l'hemicicle després de comprovar que el pacte no havia arribat a bon port.

NO ES PLANEJA CAP ALTRE DECRET

El diputat d'En Comú Gerardo Pisarello ha instat el Govern espanyol a continuar negociant a través de l'acord amb la seva formació, i la resta de grups han sol·licitat a Hisenda que presenti un altre decret llei per solucionar la situació dels ajuntaments.

No obstant això, la ministra d'Hisenda, després de negar que la derogació suposi "un desgast" per a l'executiu, ha deixat clar que l'oposició ara té la "responsabilitat" de presentar una alternativa i ha donat a entendre que el Govern central no presentarà cap altre text.

Contador