Publicat 24/10/2019 11:43:57 +02:00CET

Comencen les tasques per exhumar les restes de Franco

Els familiars del dictador Francisco Franco
Pool

MADRID, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

El Govern espanyol ha informat tocades les 11.00 hores d'aquest dijous que han començat les tasques per exhumar les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos.

Si tot va bé, aquesta actuació acabarà d'aquí una hora, tot i que si sorgeix qualsevol complicació podria trigar unes tres hores, segons els càlculs de l'executiu.

Amb l'ajuda d'un gat hidràulic per aixecar la llosa i uns corrons per desplaçar-la, els operaris retiraran la làpida de granit que cobreix la tomba, que pesa 1.500 quilos, i que una grua traslladarà posteriorment del Valle de los Caídos a un lloc que no han volgut precisar perquè no s'exposarà al públic.

Les despulles del dictador es conserven dins d'una caixa de zinc segellada, introduïda en un taüt de fusta que podria estar deteriorat pel pas del temps, motiu pel qual el Govern central ha previst idear una altra caixa de fusta per passar el fèretre al nou taüt abans de traslladar-lo a Mingorrubio, si fos necessari.

En canvi, l'executiu veu probable que la caixa de zinc es conservi en bon estat. En aquest cas, no s'obrirà per comprovar que es tracta del cos del dictador perquè quan es va enterrar, el llavors ministre de Justícia José María Sánchez-Ventura, va certificar que el cadàver introduït era el de Franco.

Només si la caixa de zinc estigués deteriorada caldria tocar les restes directament per traslladar-les al nou fèretre. Un metge forense que l'executiu ha mantingut en l'anonimat per garantir la seva seguretat s'encarregarà de supervisar tot el procediment.

A petició de la família, el prior de la basílica del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, beneirà les restes quan surtin de l'envelat, però cap monjo benedictí més podrà ser present a l'interior de la basílica en aquell moment.

El fèretre sortirà de la basílica a coll per quatre dels familiars i, juntament amb els membres de l'empresa funerària, serà transportat fins a l'esplanada del Valle, on esperarà el cotxe fúnebre, i no se'ls permetrà cobrir el taüt amb cap bandera, com havien sol·licitat, ni tampoc rendir-li cap mena d'honors.

el més llegit

 1. 1

  Mor un conductor en xocar amb un camió a l'autovia A-2 a Lleida

 2. 2

  Tallada la línia R3 entre Torelló (Barcelona) i Ripoll (Girona) per un atropellament

 3. 3

  Dimiteix el Govern del Líban després de les explosions al port de Beirut

 4. 4

  Unes 50 persones es concentren a Salou (Tarragona) per recordar la mort d'un manter el 2015

 5. 5

  Confisquen 390.000 euros en roba i complements falsificats a La Jonquera (Girona)