Publicat 12/03/2022 11:07

CaixaBank Research avisa que la globalització "pot reflectir símptomes de desgast"

La cerca europea de més autonomia estratgica es traslladar a l'economia

BARCELONA, 12 març (EUROPA PRESS) -

CaixaBank Research ha advertit aquest divendres que la globalització "pot comenar a reflectir símptomes de desgast" després de dcades d'avan sense prcticament obstacles.

En l'Informe Mensual de mar, l'rea d'investigació i anlisi econmica de l'entitat analitza el "punt i apart" en el context geopolític internacional que suposa la invasió russa d'Ucrana.

Considera que les conseqüncies polítiques són encara difícils d'anticipar per que podrien canviar algunes tendncies de fons que han definit el comportament de l'economia mundial en les últimes dcades.

El director d'Economies i Mercats Internacionals, José Ramón Díez, ha argumentat que "la cerca de més autonomia estratgica --especialment a Europa-- comportar la reformulació tant de l'acció exterior com de les polítiques energtiques, de defensa o de competncia, cosa que es traslladar al marc econmic".

ESCALADA DE PREUS

El directiu apunta que la importncia de Rússia com a productor i exportador de petroli, gas natural i níquel s'est reflectint en l'"escalada més important del preu de les matries primeres en dcades".

Díez també destaca l'augment de la incertesa que ja est provocant el conflicte, perqu "inevitablement" frenar les decisions de consum i inversió dels agents en les properes setmanes: des de la compra d'un cotxe fins a la gestió de les existncies empresarials.

Fins i tot sosté que en matria financera es podrien amplificar els efectes anteriors perqu la "fugida" cap a la qualitat dels inversors pot provocar tensions de liquiditat en algun moment en determinats segments de mercats.

"A tot l'anterior li hem d'afegir l'efecte distorsionador del paquet de sancions econmiques més gran de les últimes dcades que arrossegar a la recessió l'economia russa", ha afegit Díez.

PREVISIONS DE CREIXEMENT

També ha destacat que tot aix implicar una "profunda revisió" de les previsions de creixement --a la baixa-- i inflació --a l'ala-- i que afectar totes les butxaques.

En l'mbit espanyol, l'informe adverteix que el conflicte d'Ucrana fa molt difícil pronosticar el curs que seguir l'activitat econmica: "Cada dia que passa sembla més difícil que el creixement aconsegueixi el 5%".

Ho ha destacat el director d'Economia Espanyola, Oriol Aspachs, que ha apuntat que el principal impacte de la guerra procedir de l'encariment de l'energia.

Ha sostingut que es tracta d'un augment de preus que pot derivar en l'ala de la inflació després de mesos amb pressions alcistes per l'augment del preu del petroli, del gas i de l'electricitat.

A més, la indústria manufacturera --com l'auxiliar de la construcció, la metallúrgia i la maderera-- és un dels sectors més exposats, així com el sector agroalimentari.

RESPOSTA FISCAL

Davant aquest escenari, Oriol Aspachs apunta que una resposta fiscal coordinada europea "haur de tornar a tenir un paper primordial".

"És important que es doni suport als sectors més afectats pels elevats preus de l'energia i d'altres matries primeres", ha afegit.

També veu "peremptori" actuar amb determinació per protegir les llars més vulnerables i creu que s'ha d'accelerar la transició de model energtic cap a un que sigui més sostenible mediambientalment i geopolíticament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés