Publicat 13/11/2019 10:38:40 +01:00CET

Aragonès demana a Sánchez que es comprometi a crear una taula de negociació per avalar-lo

El vicepresident del Govern de Catalunya, Pere Aragonès, durant una entrevista a Catalunya Ràdio (Arxiu).
Europa Press TV - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 13 nov. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident del Govern, conseller d'Economia i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha insistit aquest dimecres que l'actual preacord entre el PSOE i Unides Podem per investir Pedro Sánchez no canviarà el seu 'no', i els ha demanat que es comprometin a crear una taula de negociació política "entre iguals" si volen que els republicans canviïn el seu posicionament.

"El que volem és que s'asseguin i parlin, i reconeguin que hi ha un problema polític. Volem un compromís d'una taula de negociació política entre iguals. Per tant, amb institucions catalanes i institucions de l'Estat en què s'ha de poder discutir de tot, també del referèndum d'autodeterminació", ha expressat el vicepresident en una entrevista de Catalunya Ràdio que ha recollit Europa Press.

També ha insistit que el resultat d'aquesta taula de negociació ha d'estar "avalat per una àmplia majoria de catalans i ha d'haver-hi una garantia que en respectaran el resultat i una garantia de compliment".

Amb tot, ha explicat que abans d'avançar aquesta solució ha d'haver-hi un compromís que realment es vol trobar una solució política i, perquè ERC accepti un govern de Pedro Sánchez, exigeix que "es concreti i s'articuli" aquesta taula de diàleg.

"Llavors estarem en condicions de fer un govern", ha dit el dirigent republicà, qui ha assegurat que de moment no ha rebut cap trucada ni per part dels socialistes ni per part de les forces que formen Unides Podem --ni de l'equip de Pablo Iglesias ni de l'equip d'Ada Colau--.

DUI I REFERÈNDUM

Ha insistit en el posicionament d'ERC que el procés d'independència de Catalunya és "irreversible", com recull la ponència política que els republicans votaran al Congrés Nacional del partit previst el dia 21 de desembre, i, en ser preguntat pel fet que el document no reculli la declaració unilateral d'independència, ha respost que hi ha tres vies per celebrar el referèndum.

La primera és el referèndum acordat amb l'Estat, per la qual és necessària aquesta taula de negociació, però també plantegen "forçar-lo" a través de la mobilització permanent, entre altres coses, o bé fer un referèndum unilateral.

TSUNAMI

Sobre si l'eina de mobilització --Tsunami Democràtic-- depèn del Govern ha dit que ell només expressa la seva opinió sobre les mobilitzacions, que són "una eina de pressió política".

En ser preguntat si coneix qui hi ha darrere de Tsunami Democràtic, ha respost que aquesta és una pregunta per a la plataforma i no per a ell, i s'ha remès a explicar que diversos membres i càrrecs electes de la formació han participat en mobilitzacions convocades per aquesta organització.