Publicat 22/02/2015 18:08

Ángel Gabilondo: "Dic sí ben conscient i decidit en un gest afirmatiu contra la resignació"

Gabilondo candidato PSOE a la Comunidad de Madrid
EUROPAPRESS

MADRID, 22 febr. (EUROPA PRESS) -

El nou candidat socialista a la presidència de la Comunitat de Madrid, Ángel Gabilondo, ha manifestat aquest diumenge que el seu "sí" a la candidatura és un gest "contra la resignació". "Dic sí, sí als qui han considerat que puc ser candidat a la Comunitat de Madrid", ha dit Gabilondo al començament de la seva presentació l'endemà de la seva designació.

"Aquest gest aparentment insensat és ben conscient i decidit, és una resposta, un gest afirmatiu contra la resignació", ha assenyalat Gabilondo, qui ha aclarit que no va acceptar la proposta fins ahir a les 12.00 hores quan el president de la comissió gestora, Rafael Simancas, el va informar dels resultats de les assemblees extraordinàries celebrades per les agrupacions del PSM per proposar un candidat.

"Dic sí sense condicions, dic sí amb conviccions", ha afegit l'exministre d'Educació. Un sí que ha estès a tots els militants del PSOE independentment del càrrec que ocupen, tot i que ha dit que també és "conscient de la responsabilitat que cadascú ha assumit, i no fa falta citar noms".

Gabilondo ha reconegut que aquesta decisió "ni es produeix en la millor de les conjuntures, ni és fàcil ni és còmode", ni per a ell ni per a ningú, segons ha apuntat. "Però en el cor de tantes complexitats és un privilegi intentar articular una proposta consistent, oberta i compromesa per a Madrid", ha afegit, i alhora ha apuntat que Madrid és la comunitat en la qual viu des de fa 40 anys i en què han nascut i crescut els seus fills i de la que té el nom a la universitat a la qual vol i de la qual forma part.

El guanyador del procés ha estès la mà a l'altre candidat, el regidor a l'Ajuntament de la capital Pedro Zerolo, a qui ha qualificat com a "referència" d'un projecte per a Madrid que ha dit que desitja "prosseguir i impulsar", on ha considerat indispensables "les polítiques públiques i les institucions justes".

"Pensar en les condicions socioeconòmiques dels qui estan en situació de pobresa en tants sentits, dels qui són víctimes de l'acció abusiva dels altres al perdre la seva feina o la seva llar m'obliga a no eludir aquest desafiament. Sanitat, educació, investigació, universitat, polítiques socials, cultura i, en especial, la dolorosa i implacable desocupació, o la subocupació, o la feina sense qualitat i sense espais adequats i condicions per fer valer els arguments i raons laborals, això em mou a dir sí", ha explicat.

En aquest punt, ha convocat als qui desitgen una Comunitat de Madrid amb "projecció nacional i internacional i un sistema productiu consistent i just, una comunitat per a la incorporació, per a la diversitat, una comunitat d'hospitalitat". Segons la seva opinió, "Madrid ho és i ha de ser-ho encara més, ningú sobra aquí".

En aquest punt, ha dit que el pas dels joves cap a "espais polítics de compromís" mereix tot el seu respecte i consideració "sense cap tipus de paternalismes", però ha apel·lat a "la tasca feta fins ara per tants altres". Segons la seva opinió, "per afrontar el repte és imprescindible un vertader pacte intergeneracional".

A més d'apostar per oferir, "propostes solvents, clares i concretes" per resoldre els problemes dels ciutadans", ha destacat la urgència de "reconstituir la democràcia com una tasca decisiva" i d'"oferir un projecte viable i socialment responsable".

PACTES

Pel que fa a possibles pactes de Govern, ha afirmat que no li desagrada la paraula pactar, i s'ha definit com "defensor dels acords i dels consensos", però ha dit que aquests cal fer-los sobre els continguts, sobre els quals ha recalcat que no ha posat condicions ni se les han posat, pel que podrà assenyalar "prioritats".

Segons la seva opinió, el que cal fer és "un gran projecte per a majories a Madrid", entorn de "polítiques públiques, institucions justes i una dimensió social de l'economia", així com "reconstituir la democràcia". "Si els ciutadans després de les eleccions envien un missatge clar, nosaltres sabrem llegir aquest missatge, i atenent a aquest missatge buscarem aquells que són partidaris de compartir amb nosaltres aquest projecte", ha afirmat.

Després, va assegurar que no desqualifica a ningú ni a cap formació i, en particular, ni a PP ni a Podem. Respecte a Podem, ha dit que comparteix algunes anàlisis, però no la seva idea de la transició, la seva valoració de la Constitució i la "divisió entre ciutadans i la resta d'éssers humans". "Aquí tots som ciutadans i ciutadanes i tots hem de millorar", ha postil·lat. Pel que fa al PP, ha dit que hi ha moltes persones molt diferents.

CRÍTIQUES AL PROCÉS

Pel que fa a les crítiques al procés d'elecció, Gabilondo ha considerat que hi ha "moltes maneres de fer bé les coses", i ha valorat que el procés establert per la gestora és "un procediment vàlid", i que "el missatge ha estat clar".

"Em sento legitimat pel partit i per la societat per ser un candidat, no per ser un secretari general", ha afirmat, i alhora ha assenyalat que, al contrari que Amparo Valcarce, que va retirar la seva candidatura al no estar d'acord amb el procediment, després d'haver defensat les primàries, ell no va posar condicions.

Gabilondo, qui ha manifestat el seu respecte per Tomás Gómez, amb qui ha dit tenir una "bona relació" personal, ha explicat que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, no va parlar amb ell sobre la possibilitat de substituir al candidat elegit en primàries "fins a última hora", quan li va dir que anava a parlar amb l'exsecretari general del PSM.

Segons el nou candidat, va pensar que Sánchez i Gómez anaven a parlar per trobar una solució i estant a Mèxic DF ha tingut notícia que s'havia produït una "intervenció directa" al PSM i que fins i tot ell havia acceptat, tot i que ha assegurat que ell no va acceptar fins ahir.

Tot i això, si que va parlar per telèfon amb el secretari general, al que li va dir que no donaria una resposta fins que "hi hagués una proposta consistent que inclogués la posició dels militants", i que fins i tot davant d'aquesta proposta es reservava el dret de considerar-la, ha indicat.

Tal com ha assenyalat, no considera que hagi entrat a la "boca del llop", sinó que ha assumit un "desafiament d'enorme responsabilitat", que ha reconegut que és "dificilíssim", però ha afegit que diu "sí" a convocar a tots els ciutadans i ciutadanes que vulguin buscar majories per millorar la societat.

D'altra banda, ha avançat que no es farà militant del PSOE i ha assenyalat que "independència no significa indiferència" i que no té el carnet però té les conviccions.

Alhora, ha dit que la seva intenció és quedar-se a l'Assemblea de Madrid on el posin els madrilenys. "Estaré allà, a l'Assemblea, treballant per Madrid, i amb molt orgull, amb molta determinació", ha asseverat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés