Actualitzat 15/07/2014 18:06

La Fiscalia demana penes de fins a 10 anys per als imputats en el cas Adigsa

Una auditoria conclou que es va inflar el preu d'obres en habitatges al voltant del 15%

BARCELONA, 15 jul. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia de Barcelona demana fins a deu anys de presó per als set imputats en el cas Adigsa --empresa pública de la Generalitat de promoció d'habitatge social--, entre els quals hi ha excàrrecs de la institució, per prevaricació, malversació de cabals públics i falsificació de documents el 2003.

A l'escrit d'acusació recollit per Europa Press, el fiscal anticorrupció Emilio Sánchez-Ulled demana deu anys de presó per al llavors conseller delegat d'Adigsa Josep Antoni Fontdevila i 9,5 anys per a l'exdirector tècnic Jordi Huguet i l'exresponsable econòmic Xavier Sala.

També demana cinc anys de presó per a José María Penin, que taxava i estudiava la viabilitat econòmica dels projectes per rehabilitar finques i sobre el qual, segons el fiscal, "giraven" les activitats il·lícites, i per als tres empresaris imputats penes que van entre l'any i mig i els cinc anys.

Fontdevila va imposar en Adigsa la presència de Penin presentant-lo com un 'tècnic extern', i el va inserir arbitràriament en el procés de taxació, decisió i adjudicació a empresaris particulars d'obres de rehabilitació de pisos de segona mà, i aquest es va encarregar d'elaborar "expedients d'adjudicació a mida" dilapidant fons públics en el seu benefici i dels empresaris acusats, segons el fiscal.

Fontdevila i Penin, així com el que era president d'Adigsa i ara diputat al Parlament, Ferran Falcó, --sobre el qual el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va decretar l'arxiu provisional en aquesta causa-- "compartien militància i activitats polítiques en Convergència", recorda el fiscal.

Entre les activitats presumptament il·lícites, Fontdevila va ordenar "capritxosa i injustament" el pagament a Penin d'entre 3.000 i 4.000 euros mensuals per unes suposades tasques de taxació que mai van existir, i es va fer presentant factures falses i d'acord amb Sala, que era l'encarregat d'emetre les autoritzacions de despesa; Penin va rebre així 28.895 euros entre l'abril i l'octubre del 2003, afirma Fiscalia.

"Penin no comptava amb coneixements ni formació acadèmica suficients de cap tipus que li permetés fer l'esmentada tasca", sosté el fiscal, que afegeix que Adigsa ja disposava de tècnics interns dedicats a aquestes tasques i amb formació.

Així mateix, Fontdevila el va facultar per buscar contractistes privats als quals encarregar les obres de rehabilitació en els habitatges de segona mà amb total llibertat "per construir expedients a mida en un circuit de contractació paral·lel" al d'Adigsa, amb el coneixement i la col·laboració d'Huguet, que s'encarregava d'aquestes tasques.

FRAU AL 'PLA JOVE'

Es tractava d'habitatges que Adigsa comprava de segona mà amb la finalitat de destinar-los al lloguer i solucionar l'oferta d'habitatges i que es va publicitar com un 'pla jove' per facilitar el lloguer de pisos per a joves.

Tot i això, el fiscal sosté que, dels 23 expedients del 'pla jove', només en un es va respectar el procediment correcte mentre que a la resta --relatius a 34 habitatges-- la tramitació dels expedients d'adjudicació d'obres "va ser intencionadament orientada a favor d'un sistema de contractació paral·lel".

Penin es va encarregar de buscar empresaris "disposats a beneficiar-se conscientment" d'aquest sistema irregular, com van ser presumptament els acusats José Antonio Salguero, Jordi Honrubia i Ángel Egido i, els dos últims, es van encarregar a més de buscar altres empresaris quan es van veure desbordats pel volum d'obra que manejava Penin.

Bàsicament, el que feien era fer factures amb imports superiors al cost de les obres realitzades, "amb el qual l'adjudicatari s'enriquia en perjudici de l'erari públic", i després s'accelerava el pagament de manera extraordinària a favor dels empresaris acusats.

El 2005, Adigsa va encomanar a una empresa de taxació una auditoria tècnica sobre les rehabilitacions que s'havien fet suposadament de manera irregular i va concloure que hi havia "un sobrecost mitjà d'un 15,51% amb el consegüent perjudici per al patrimoni de l'empresa pública".

A més de les penes de presó, la Fiscalia demana que tots els acusats paguin 120.031 euros --corresponents al 15% de les obres que s'ha pogut demostrar-- i, concretament, a Penin i Fontdevila la indemnització a la successora d'Adigsa dels 28.895 euros que presumptament va cobrar el primer per tasques inexistents.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés