Publicat 23/01/2014 14:18

Entitats municipalistes i sindicats llancen una campanya contra la "involució" de la reforma local

J.C.Gallego (CC.OO.); M.Buch (ACM); X.Amor (FMC) Y J.M.Álvarez (UGT)
EUROPA PRESS

Pronostiquen una destrucció de 30.000 a 50.000 llocs de treball públics a Catalunya

BARCELONA, 23 gen. (EUROPA PRESS) -

L'Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), CCOO i UGT s'han unit per impulsar la campanya 'Serveis municipals en perill per reformes del Govern espanyol', que vol alertar els ciutadans de la "involució" que suposarà la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL).

Ho han explicat en roda de premsa el president de l'ACM, Miquel Buch; el de la FMC, Xavier Amor; el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, i el d'UGT, Josep Maria Àlvarez, els qui han dit que aquesta campanya --de 500 cartells, 50.000 tríptics, una web i perfils en xarxes socials-- pretén desmentir les "falsedats" que explica l'Estat, que justifica la reforma per l'estabilitat financera i l'eliminació de duplicitats.

BUCH: "SOM PEÇA FONAMENTAL"

Buch ha defensat que la majoria d'ajuntaments han tancat en positiu, i ha criticat que gran part de l'endeutament prové de l'Estat: "No gastem més que no tenim, i pretenen que deixem de prestar serveis", i ha afegit que els municipis han col·laborat amb les administracions competents precisament per evitar duplicitats.

"No som un esglaó; som la peça fonamental", ha defensat el líder de l'ACM, que avisa que la reforma suposarà una retallada de drets socials, perjudicarà als més vulnerables, i crearà municipis de primera i de segona.

AMOR: "COP D'ESTAT DE GUANT BLANC"

El màxim responsable de la FMC, Xavier Amor, ha qualificat la LRSAL de "cop d'Estat amb guant blanc al municipalisme", i ha dit que és l'atac més greu i directe de la història als ajuntaments i indica un canvi de model cap a la privatització dels serveis socials.

Segons Amor, la reforma local demostra menyspreu cap als ens locals; és una oportunitat perduda que no dóna solucions perquè no afronta el finançament local; evita el diàleg aconseguit, és de difícil aplicació; respon al tacticisme polític, i relega serveis a administracions de segon grau, el que "allunya el ciutadà".

Segons els dos dirigents municipalistes, la reforma --en vigor des de l'1 de gener-- afecta especialment els ajuntaments amb problemes econòmics, i també tots els alcaldes que han de demanar permís per fer determinades polítiques, malgrat que disposen de suficients recursos i la ciutat ho requereix, ha deplorat Buch.

"Si podem connectar amb la ciutadania podem retirar aquesta llei", ha dit el responsable de l'ACM, que avisa que aprofitaran tots els elements possibles per detenir la reforma, incloses mobilitzacions.

ELS SINDICATS AVISEN

Els sindicats han pronosticat que es destruiran de 30.000 a 50.000 llocs de treball públics directes i indirectes --relacionats amb els serveis prestats per empreses-- a Catalunya, i al voltant de 300.00 en el conjunt de l'Estat, segons els càlculs de CCOO.

Per a Àlvarez (UGT), aquesta llei priva als ajuntaments de prestar els serveis socials de proximitat que els ciutadans necessiten, i Gallego (CCOO) ha apuntat que és una norma "marcadament ideològica que es fa al marge dels problemes de la ciutadania", cada vegada més afectada per la desigualtat, l'atur i l'empobriment democràtic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés