Publicat 20/02/2014 13:49

Trias veu un error el "no passaran" dels qui intenten impedir que es pregunti

Xavier Trias
EUROPA PRESS

Diu que la violència després de desallotjar l'Altra Carboneria "no es pot permetre"

MADRID, 20 febr. (EUROPA PRESS) -

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha qualificat de gravíssim error l'actitud de "no passaran" que, segons ell, han adoptat els qui intenten impedir que es faci una consulta per preguntar als catalans si desitgen que el seu territori es converteixi en un Estat i s'independitzi.

Durant la seva participació en un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum, Trias ha dit que el sorprèn el plantejament del "no passaran" i ha criticat els que treballen per l'enfrontament.

Entre aquests hi ha, segons ha dit, l'organització Manos Limpias, la querella de la qual contra el president de la Generalitat, Artur Mas, per sedició i rebel·lió li sembla "una bogeria" i té com a finalitat encrespar els ànims.

"Els asseguro que no farem cap consulta il·legal, la farem des de la més absoluta legalitat", però això no vol dir no fer-la, ha assenyalat.

Segons ell, negar-se que es pregunti als catalans "és un gravíssim error", i el que cal fer és trobar punts de trobada i de diàleg, perquè "els conflictes es gestionen buscant solucions".

GESTIONAR EL RESULTAT DE LA CONSULTA

A més, ha ressaltat la importància de gestionar el resultat de la consulta i de fer-ho amb lògica, des de la col·laboració i no des de l'"enfrontament".

L'alcalde de Barcelona ha assegurat que els catalans reclamen que es pugui portar a terme aquesta expressió democràtica, que no pretén anar contra ningú: "Nosaltres el que volem saber és el que opina la gent", ha afegit.

Segons Trias, Catalunya es troba en una "situació impossible" pel deute que ha acumulat, i ha indicat que això es deu en part al fet que, des del tripartit que va governar abans que Artur Mas arribés a la Generalitat, "es van fer malament les coses".

Tot i així, "si ets un motor i generes activitat econòmica, això t'ha de permetre tornar a una situació normal", ha matisat.

Tot i que ha afirmat que hi ha un "problema fiscal" en la relació de Catalunya amb l'Estat, Trias també ha dit que hi ha "un problema de sentiments", i ha lamentat certes actituds respecte a la llengua i la identitat catalanes, que ha titllat d'incomprensibles.

"En lloc d'anar a millor, i són coses que fan mal profundament, crec que anem a pitjor", ha manifestat.

Pel que fa a les possibles conseqüències de la independència de Catalunya, Trias ha donat a entendre que no tindria per què abandonar-se l'euro com a moneda, i ha afirmat que Escòcia --que no podrà seguir utilitzant la lliura si se separa del Regne Unit-- "és un altre món".

En aquest sentit, l'alcalde de Barcelona ha apuntat que "Andorra és independent i utilitza l'euro".

ORIOL PUJOL

D'altra banda, el primer edil ha defensat el diputat de CiU Oriol Pujol, imputat per la presumpta implicació en una suposada trama corrupta de concessió d'ITVs a Catalunya, recordant que de moment no ha estat condemnat.

Quan li han preguntat si Pujol hauria de seguir l'exemple del popular Enric Granados --que ha deixat l'acta de senador en saber-se que ha tingut un compte a Suïssa amb 1,5 milions d'euros--, Trias ha indicat que Pujol ja va abandonar els seus càrrecs a CDC i CiU, i s'ha mostrat convençut que es defensarà i ha dit que espera que "sigui innocent".

DISTURBIS PEL DESALLOTJAMENT D'OCUPES

L'alcalde de la capital catalana també s'ha referit als disturbis que s'han produït aquest dimecres al centre de la ciutat durant una manifestació contra el desallotjament de l'edifici 'ocupat' l'Altra Carboneria, declarant que la protesta sempre és admissible però "el que no es pot admetre és la violència", davant de la qual la policia ha d'actuar.

En aquest context, i en referir-se al problema de l'habitatge, ha reiterat el "compromís clar" de l'Ajuntament de sancionar les entitats financeres que tinguin pisos buits en zones d'escassetat.

A més, ha aclarit que aquesta mesura no respon a una voluntat de sancionar, sinó que l'objectiu és que "els bancs entenguin que s'han de posar les piles" i poder arribar a bons acords.

REUNIÓ AMB PASTOR I MONTORO

D'altra banda, Trias ha assenyalat que aquest dijous es reuneix amb la ministra de Foment, Ana Pastor, i amb el d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, però ha aclarit que no hi va amb la intenció de "sortir amb coses sota del braç", sinó per intentar veure com tirar endavant temes molt complicats en un moment de dificultats a causa de la crisi.

En els temes relacionats amb el departament de Montoro, ha explicat que una de les coses que "sempre" li demana és que Barcelona rebi una part de l'IVA que genera el turisme a la ciutat.

Si bé en aquesta qüestió "mai em fa cas", hi ha moltes coses per tractar a la reunió i "crec que serà positiva", ha manifestat.

Als dos ministres els va explicarà que Barcelona té "possibilitats d'anar molt bé" i que, per tant, donar suport a la capital catalana "és garantia d'èxit".

En aquest sentit, el missatge que vol transmetre a Montoro és que si Barcelona no incorre en dèficit, no la pot "tractar com si fos una Administració que té dèficit".

ESTACIÓ DE LA SAGRERA I ARRIBADA DEL TREN A L'AEROPORT

Respecte als temes de Foment, Trias ha indicat que el que seria "un desastre" és que Pastor li digués que no es pot fer l'estació de metro de La Sagrera, però ha assegurat que això no passarà.

"El que demanaré sempre és que quan em diguin una cosa, es compleixi", i això "amb Ana Pastor gairebé sempre passa", ha afegit, recordant que, segons la ministra, les obres es reprendran el pròxim 15 de març.

Pel que fa a l'accés a l'Aeroport de Barcelona a través de Rodalies, s'ha mostrat convençut que durant la trobada d'aquest dijous s'arribi a un acord perquè sigui una realitat.

L'alcalde també ha fet al·lusió a la privatització parcial d'Aena, afirmant que serà una cosa positiva o negativa en funció de "com es faci".

"El que no ens agrada és que l'Aeroport de Barcelona sigui dependent d'altres aeroports, hem de fer la nostra política aeroportuària i competir", tot i que al mateix temps es pot aportar als que són deficitaris, ha declarat.

Finalment, ha destacat el paper que poden desenvolupar grans ciutats com Madrid i Barcelona com a impulsores de "la recuperació econòmica de Catalunya i Espanya".

"Si col·laboren entre si, podem fer grans coses", ha assegurat, assenyalant davant de l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella --present a l'acte--, que és bo que es vegi una aliança entre aquestes dues ciutats i entre els seus governants.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés