Actualitzat 16/6/2019 10:28:10 +00:00 CET

Ada Colau, investida alcaldessa de Barcelona amb els vots de BComú, PSC i tres de Valls


DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Revalida el càrrec després d'obtenir deu escons i preveu governar amb el PSC

BARCELONA, 15 Juny (EUROPA PRESS) -

La candidata de BComú a l'alcaldia de Barcelona, Ada Colau, ha estat investida aquest dissabte com a alcaldessa de la capital catalana en comptar en el ple amb els vots favorables de 21 dels 41 regidors que l'integren, en una votació que s'ha realitzat de forma nominal i amb papereta secreta.

Colau revalida el seu lideratge a l'Ajuntament després d'obtenir deu regidors el 26M --un menys que en els comicis de 2011, quan va aconseguir-ne 11--, i que han recolzat, tal com s'ha anunciat en els últims dies, els vuit regidors del PSC i tres dels sis regidors de la plataforma BCN Canvi-Cs.

Colau ha aconseguit reunir 21 vots, de manera que ha estat proclamada alcaldessa de nou, mentre que Ernest Maragall ha aconseguit sumar-ne 15 --els deu d'ERC i els cinc de JxCat, encara que Joaquim Forn no ha retirat la seva candidatura--, i el popular Josep Bou ha comptabilitzat els dos dels regidors del PP, i hi ha hagut tres blancs.

Els tres vots en blanc probablement es corresponen amb els tres regidors de BCN Canvi-Cs que formen part del partit, que es va mostrar contrari a recolzar Colau, mentre que els altres tres, independents dins de la plataforma de Manuel Valls, sí han votat l'alcaldessa per evitar que la ciutat tingui un alcalde independentista com Ernest Maragall, que va guanyar els comicis.

PER "CONSCIÈNCIA I HONOR"

En rebre la vara, Colau ha promès per la seva "consciència i honor complir fidelment les obligacions del càrrec d'alcaldessa per imperatiu legal, amb lleialtat al rei, respectar la Constitució, l'Estatut de Catalunya i la Carta Municipal de Barcelona, i sobretot per servir cadascun dels ciutadans de la ciutat".

Tal com van decidir les bases de BComú en una consulta celebrada entre el dijous i el divendres, Colau s'ha aliat amb els socialistes acceptant el suport de Valls, en lloc de governar amb ERC i fer alcalde el candidat republicà, Ernest Maragall, en una decisió que ha estat criticada per sectors independentistes.

La incògnita de qui seria alcalde s'ha mantingut fins a la tarda d'aquest divendres: podia ser-ho Maragall, o bé Colau amb un executiu del PSC --amb el suport de Valls en la investidura--, una cosa que els comuns han preguntat als seus prop de 10.000 inscrits amb una consulta que s'ha tancat aquest divendres i que ha optat per l'alcaldia i el PSC amb un 71%.

ERC assegurava abans del ple que encara mantenia l'esperança que s'imposés "la lògica" i finalment Maragall fos investit, i els republicans han advertit que la investidura de Colau amb el suport de PSC i Valls, obrirà un període de desconfiança dels republicans cap als comuns, segons ha dit el seu dirigent Robert Fabregat.