Actualizado 19/03/2015 11:36

El sistema de recollida de residus porta a porta comença de forma simultània a 12 dels 15 municipis del Pallars Sobirà

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Els veïns de la Vall Cardós han estrenat el nou model que arribarà en 20 dies al 85% de la població de la comarca

Sort (ACN).-

Els veïns de la Vall Cardós han estrenat aquest dimecres el nou sistema de recollida de residus porta a porta que ha posat en marxa el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. El nou model es posa en marxa de forma simultània a 12 dels 15 municipis del Pallars Sobirà i arribarà al 85% de la població de la comarca. Aquests dies és habitual veure camions retirant els contenidors dels carrers i els veïns fent cua als punts d'informació per recollir els cubells per treure la brossa. Un canvi d'aquestes característiques ha arribat acompanyat de les crítiques de molts veïns i dels segons residents que diuen no estar disposats a anar a portar la brossa a la deixalleria el dia que deixen la comarca.El projecte sorgeix de la col·laboració entre l'Agència de Residus de Catalunya, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i l'Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona amb una inversió d'1,17 MEUR. El finançament va a càrrec del Consell Comarcal del Pallars Sobirà (611.900 euros), l'Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona (289.000 euros) i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) (268.000 euros).

La iniciativa inclou la construcció d'una planta de compostatge a Sort que entrarà en servei l'estiu vinent per garantir una òptima gestió de la fracció orgànica.

Es tracta també d'una iniciativa pionera en l'àmbit comarcal i que pot servir de model per a altres comarques, segons el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís.

El sistema té com a objectiu augmentar tant la quantitat recollida de residus valoritzables com la seva qualitat. Per això, cal una participació generalitzada en la separació en origen i en la recollida selectiva dels diferents materials, una determinada disciplina domèstica i un notable canvi d'hàbits.

Llàtzer Sibís ha animat els pallaresos a col·laborar en el porta a porta. Sibís ha dit que tot i que requereix un cert esforç ciutadà, sobretot a l'inici, els beneficis socials i ambientals que s'obtenen superen amb escreix els inconvenients.

Els veïns, el dia de la posada en funcionament del nou model solament han destacat els inconvenients: horaris marcats per treure la brossa, improvisació i precipitació per posar-lo en marxa o manca de punts concrets per tirar les escombraries les persones que tenen una segona residència al Pallars.

Als nuclis encarregats d'estrenar la recollida porta a porta (Tavascan, Lladorre, Lladròs, Ainet de Cardós o Ribera de Cardós) no s'ha registrat cap incident. Això sí, a les portes de les cases, aquest primer dia de posada en marxa del servei, s'han vist pocs cubells.

El sistema preveu la recollida de les cinc fraccions de residus (paper i cartró, orgànica, envasos, vidre i resta) en dies determinats al llarg de la setmana.

Per a una òptima gestió de la fracció orgànica, està previst construir una planta de compostatge a Sort. Les obres començaran el mes vinent i acabaran aquest estiu. Mentrestant, la fracció orgànica que es reculli es traslladarà per tractar-la a la planta de compostatge de Tremp.

El porta a porta a Catalunya

A Catalunya hi ha actualment 120 municipis que, de forma parcial o total, fan recollida porta a porta. D'aquests, 112 tenen implantat totalment aquest sistema de recollida, mentre que 8 més fan bàsicament la recollida a través del contenidor i només en un petit àmbit a través del porta a porta. Aquests 112 municipis donen servei a prop de 300.000 habitants, 120.000 habitatges i 2.900 grans productors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés