Publicado 17/11/2014 11:10

El Museu de la Pell d'Igualada: 60 anys conservant i divulgant el patrimoni industrial local

La institució treballa per introduir-se cada cop més a la vida cultural i associativa de la ciutat

Igualada (ACN).- El Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia celebra enguany 60 anys d'activitat. Va ser el 1954 quan el Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada va impulsar la creació d'un museu monogràfic de la pell, únic en aquell temps. Però allò que el fa únic avui dia és, segons el seu director, Albert Tulleuda, "que combina l'exposició d'objectes amb el procés industrial i artesanal. Es tracta d'un paquet global per entendre la indústria de la pell en el seu conjunt". Amb els anys, ha passat de ser "un museu estricte en el sentit clàssic, a ser un centre cultural", ha explicat Tulleuda, qui ha afegit que el repte de futur és "integrar-lo plenament en la vida cultural i associativa de la ciutat".Fa seixanta anys el Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada (CECI) va fer una aposta per preservar el patrimoni industrial local, centrat en la industria adobera. Per això, van crear un museu monogràfic sobre la pell i es van dedicar a "endreçar i conservar el patrimoni", segons ha explicat Albert Tulleuda. El objectius de l'equipament, però, han anat evolucionant amb el temps i, si aleshores es treballava per "salvaguardar el patrimoni, ja que es venia d'uns temps molt difícils", avui dia "s'utilitzen aquests elements patrimonials per entendre el passat, estudiar-lo i posar-lo a l'abast de tothom", ha explicat.

Pel director del centre, allò que fa únic el museu, no són només les peces que conserva -com una sella de muntar a cavall provinent de la família reial-, sinó "la seva globalitat". "El valor més gran que té és que es pot entendre tot el procés històric de la indústria de la pell lligat a un paisatge industrial com és el barri del Rec", ha expressat Tulleuda. Segons ell, a través del museu "podem explicar tota una part de la història del barri, de la gent i d'una activitat que, per sort, encara existeix i aquest és el gran valor del museu".

L'any 1983 el Museu de la Pell va ampliar-se amb la incorporació de l'espai de Cal Granotes, una antiga adoberia que es va museïtzar i es va convertir en el principal atractiu de l'equipament. De fet, és l'única adoberia museïtzada de Catalunya i va entrar en funcionament l'any 1763. Es tracta d'un edifici construït amb pedra i morter on es realitzava de forma artesanal l'adob de la pell grossa. Els visitants poden conèixer de primera mà com es treballava la pell antigament, des de les operacions de preparació i adob de les pells, fins a l'assecat i acabat.

Més de 60.000 usuaris anuals i el repte d'obrir-se a la ciutat

El Museu de la Pell d'Igualada va rebre l'any 2013 un total de 63.000 usuaris. Tulleuda ha volgut remarcar que més que visitants es tracta d'usuaris, ja que en els darrers temps l'equipament "ha passat de ser un museu estricte en el sentit clàssic, a convertir-se en un centre cultural amb moltes activitats complementaries". Aquest canvi de rumb del museu ha fet créixer exponencialment els usuaris en els darrers tres anys, la meitat dels quals són estrictament visitants del museu i la resta persones que han participat en les activitats paral·leles.

De fet, el director del museu creu que "sempre és bo repensar la institució", no només en un context de crisi, ja que "el món és ple d'oportunitats i canvia constantment". "Volem que el museu sigui una eina de la ciutat i projectar-lo de cara enfora, ja que moltes ciutats de Catalunya no tenen unes instal·lacions com aquesta i s'han d'aprofitar", ha apuntat Tulleuda. També ho creu el regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Igualada, Josep Miserachs, qui ha destacat que el futur de l'equipament precisament passa per acollir cada cop més esdeveniments de la ciutat.

Un gran museu a l'aire lliure

Un dels atractius del Museu de la Pell és que es troba integrat dins del barri dels adobers. El regidor de Cultura ha explicat que l'equipament es troba a costat de la futura Adoberia Bella -que esdevindrà la seu del clúster de la pell-, d'una quarantena d'indústries centenàries i del Parc Fluvial i tot això, creu Miserachs, "crea el museu més gran a l'aire lliure de Catalunya". "Els seixanta anys del museu també són un èxit de tot un barri que conjuga espais naturals, culturals, arquitectura, indústria i aspectes lúdics", ha detallat Miserachs.

Per ell, el Museu de la Pell és el motor d'un barri que es troba en ple procés de transformació i que cada cop "està més ple de vida". "Mentalment hem escurçat la connexió amb el centre de la ciutat, cada cop tenim el barri del Rec més a prop i més viu i, per tant, aquest equipament que semblava que quedava tan lluny, cada cop el tenim més proper", ha expressat el regidor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés