Actualizado 29/06/2015 21:22

Les Jornades sobre Mineria i Territori posen en relleu "el compromís per la sostenibilitat" de l'activitat minera

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La directora de Sostenibilitat d'ICL Súria-Sallent creu que sense el projecte Phoenix "és molt difícil trobar una solució al runam salí"

Manresa (ACN).-

La segona edició de les Jornades sobre Mineria i Territori ha tancat al seu programa posant de manifest "el compromís" que té l'activitat minera per la sostenibilitat. Encarna Baras, directora de Sostenibilitat d'ICL Súria-Sallent, ha manifestat que el runam salí "és un tema històric que és difícil de gestionar" però que l'empresa minera aposta per "l'economia circular" per no afectar al medi ambient. Per la seva banda, Pere Palacín, director general d'Energia, Energia i Seguretat Industrial de la Generalitat, ha destacat que hi ha "un repunt" al sector després "d'una davallada de més del 25% en la producció respecte el 2007". La mineria a Catalunya genera a una facturació anual de 700MEUR.Durant l'acte celebrat aquest dilluns a l'Escola Politècnica de Manresa, Baras ha destacat "la política de la sostenibilitat per afrontar nous reptes" i l'aposta per a les noves tecnologies i la responsabilitat social. La directora ha manifestat que el projecte Phoenix "s'ha concebut per donar sortida a un producte emmagatzemat des de fa molts anys" i que dóna sortida a un tema "problemàtic al territori que no és fàcil de gestionar". Baras també ha destacat que "és la única via" perquè "les empreses siguin més eficients". Alhora, la directora de Sostenibilitat ha manifestat que amb el nou projecte s'entrarà al mercat de la sal "amb un milió i mig de tones col·locades a llarg termini"."L'empresa inverteix 9 milions d'euros cada any per la gestió ambiental", ha afegit.

Pere Palacín, al seu torn de paraula, ha manifestat que "la mineria i el territori es necessiten l'un a l'altre" i que a Catalunya hi ha 544 explotacions que facturen 700MEUR anualment. Palacín també ha destacat que el sector ha tingut "una davallada molt important" del 25% respecte els màxims dels anys 2006 i 2007, però que "comença ha tenir un repunt". El director general ha destacat que a Barcelona l'activitat ha augmentat el 2,3%, a les Terres de l'Ebre el 12,4% i a Lleida ha pujat un 6%. Tot i així Tarragona encara ha tingut una forta davallada del 36,4% i Girona ha baixat un 11,4%. Palacín ha tranquil·litzat dient que "la tendència està canviant".

Toni Cornudella, coordinador territorial d'Ensenyaments Professionals del Departament d'Educació a la Catalunya Central, ha manifestat que la qualificació professional "és una necessitat sostinguda" al territori. Cornudella ha presentat l'oferta de formació dual vinculada amb l'activitat minera al Bages que permet "incorporar i reposar llocs de treball".

La segona edició de les Jornades sobre Mineria i Territori van arrencar el passat dilluns 15 de juny amb l'objectiu de donar a conèixer els aspectes de l'activitat minera que són més desconegut per a la societat en general. El certamen, que organitza Promineria, la Plataforma de Suport a la Mineria i l'Activitat Industrial del Bages, amb la col·laboració de l'EPSEM, ha volgut generar un estat opinió positiu al territori amb tres jornades que han girat al voltant de la formació i la sostenibilitat. La voluntat era "fer visible fins a quin punt la mineria és el motor de desenvolupament de projectes decisius perquè el territori avanci i esdevingui un referent en determinats àmbits", segons el president de Promineria, Esteve Pintó. La primera edició de les Jornades sobre Mineria i Territori es va celebrar l'any passat sota l'eix temàtic que dóna nom a l'esdeveniment amb la voluntat d'abordar l'impacte de l'activitat minera a la comarca del Bages i el seu entorn.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés