Actualizado 31/12/2015 10:06

Ciuraneta atribueix a la climatologia la plaga de processionària i defensa que s'han fet dos tractaments de fumigació

Territoris com el baix Berguedà s'enfronten a la pitjor plaga d'aquest paràsit i reclamen solucions

ACN

Lleida.-El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, ha lamentat que enguany hi ha unes circumstàncies meteorològiques que "afavoreixen que tiri endavant" la plaga de processionària. Malgrat tot, el conseller ha defensat que la Generalitat ha dut a terme dos tractaments de fumigació per "intentar frenar el desenvolupament de la plaga" i ha ressaltat que Catalunya és l'únic territori de l'Estat on s'ha actuat contra aquest paràsit. Fa unes setmanes el baix Berguedà va alertar que el territori estava patint la pitjor plaga de processionària dels darrers anys, ja que es calcula que als municipis de l'Espunyola, Montclar i Casserres la processionària afecta amb el màxim nivell de gravetat unes 1.000 hectàrees de pi.

Davant del crit d'alerta que han fet determinats territoris com el baix Berguedà arran de la plaga de processionària, el conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, ha explicat que enguany el Departament d'Agricultura ha dut a terme dos tractaments per intentar frenar el desenvolupament d'aquesta plaga, però ha lamentat que les condicions climatològiques, sobretot les altes temperatures, han afavorit l'avançament de la plaga d'aquest paràsit. En aquest sentit, Ciuraneta ha explicat que Catalunya és l'únic territori de l'Estat que aquest any ha dut a terme tractaments contra les erogues que es mengen les fulles dels pins, ja que "hem cregut que era important fer-ho per preservar l'entorn". El conseller ha detallat que els tractaments s'han fet durant l'època més lesiva de la plaga, els mesos d'octubre i novembre, ja que són les millors dates per combatre-la, segons l'opinió dels experts. En concret, els tractaments consisteixen en fumigar els boscos afectats per la processionària en avionetes o helicòpters. D'altra banda, Ciuraneta ha explicat que el Departament d'Agricultura també vol treballar conjuntament amb el Centre de la Propietat Forestal per tirar endavant "de forma clara i decidida" la gestió dels boscos. En aquest sentit, el conseller ha remarcat que "cal una gestió important dels boscos" perquè, segons ell, "si fem una bona gestió dels recursos naturals acabarem controlant també aquestes plagues". Segons Ciuraneta, l'objectiu és prendre decisions que siguin més preventives, ja que "quan tens una plaga l'únic que pots fer és fumigar".La pitjor plaga de processionària al baix BerguedàLes altes temperatures i el fet que ja fa anys que no es fa cap fumigació a la zona han provocat que el baix Berguedà s'enfronti a la pitjor plaga de processionària dels últims anys. Als municipis de l'Espunyola, Montclar i Casserres, la processionària afecta amb el màxim nivell de gravetat unes 1.000 hectàrees de bosc de pi i això provoca problemes entre els veïns. Alguns pagesos i treballadors forestals de la zona han hagut de deixar de treballar pels efectes que aquest paràsit provoca sobre la salut humana, però les conseqüències van més enllà i, fins i tot, el turisme se n'ha vist ressentit. La Generalitat s'ha compromès amb els alcaldes del territori a fumigar la comarca l'any que ve amb tractaments biològics. A Catalunya hi ha comptabilitzades unes 800.000 hectàrees de bosc de pi, 90.000 de les quals tenen una afectació baixa i 10.000 una afectació greu, segons dades de la Generalitat. L'objectiu de les fumigacions no és eradicar la processionària sinó fer-ne un control poblacional.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés