El Zoo de Barcelona i el CSIC reintrodueixen 32 gaseles comunes en 10 anys al Senegal

Gasela dorcas
BSM/ZOO DE BARCELONA
Publicat 16/11/2018 19:23:22CET

Aconsegueix recuperar l'espècie gairebé extingida mitjançant un pla comunitari amb la població

BARCELONA, 16 Nov. (EUROPA PRESS) -

El Zoo de Barcelona i el CSIC han aconseguit reintroducir en una dècada 32 exemplars de gasela comuna en el seu hàbitat natural a la regió del Sahel, a través d'un pla comunitari i de cooperació dut a terme juntament amb la població autòctona del Senegal, ha celebrat el director Sito Alarcón.

En la presentació aquest divendres del balanç del programa de cooperació amb el Senegal per a la conservació de la fauna de la regió, Alarcón ha destacat els fruits de l'experiència, executada juntament amb l'Estació Experimental de Zones Àrides del CSIC.

"Hem fet una feina comunitària perquè els habitants aconsegueixin sentir l'orgull de recuperar una espècie que és seva", i que en la seva majoria no reconeixien ja, ha observat la responsable del pla per part del CSIC, Teresa Abáigar.

Totes dues institucions van atendre fa més de deu anys la petició d'ajuda del Govern senegalès per la pèrdua d'aquesta gasela, i des de llavors els impulsors del projecte van iniciar plans de cria en captivitat per reintroducir els exemplars a la naturalesa.

Tots els actors implicats en el projecte, Hugo Fernández, Conrad Enseñat i Dolors Bastida i Abáigar, han ressaltat que el trasllat del mamífer al seu hàbitat és una part essencial del projecte, però no l'única, ni tan sols la més important.

Amb una mirada integral, una part destacada del pla ha passat per sensibilitzar la població local, a través d'accions com un agermanament de l'escola de Katané amb l'Institut Escola Costa i Llobera de Barcelona, per posar el focus en els nens: "Són el futur de la població i el seu cor pot ser tocat per aquest projecte".

ECONOMIA LOCAL

Juntament amb la població local d'ètnia peuhl, han creat la festa de la Gazela, han fet una feina col·laborativa amb els responsables dels Parcs Naturals del Senegal i han obert un ecomuseu sobre el projecte a San Luis per crear teixit econòmic en una de les zones més visitades del país.

La gasela comuna o dorcas és una espècie de mamífer artiodàctil de la família Bovidae, que s'adapta als deserts del nord d'Àfrica des d'Egipte fins al Sàhara Occidental, i per arrelar-la al Senegal els impulsors han incidit també en la vegetació de la zona, per garantir l'aliment del mamífer.

La direcció del Zoo ha manifestat el seu decidit compromís amb la conservació de la biodiversitat al Sahel, i la divulgació i sensibilització dels seus valors naturals, i per això ha construït el bioma de la Sabana dedicada a aquest hàbitat i a les seves especials característiques.

RUMB DEL ZOO BARCELONÍ

El comissionat d'Ecologia de l'Ajuntament de Barcelona, Frederic Ximeno, ha considerat el projecte un "exemple claríssim" de cap a on ha d'estendre's el nou model de Zoo per a la ciutat de Barcelona.

"Que el que hem vist avui sigui l'essència de tot el que es fa al Zoo, és un molt bon exemple de connexió de la investigació", ha ressaltat.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.