Publicat 14/9/2020 10:41:20 +02:00CET

La ZBE començarà a sancionar aquest dimarts turismes i cotxes sense etiqueta ambiental

Un camió, una moto i un cotxe circulen per la Ronda Litoral de Barcelona en una imatge d'arxiu.
SERVEI CATALÀ DE TRÀNSIT (SCT) - Archivo

S'amplia la moratòria per a autònoms amb rendes baixes que fan servir el vehicle per treballar

BARCELONA, 14 set. (EUROPA PRESS) -

El règim sancionador de la zona de baixes emissions (ZBE) Rondes Barcelona entrarà en vigor aquest dimarts 15 de setembre per als turismes i motos sense etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT) després que es paralitzés arran del decret de l'estat d'alarma pel coronavirus.

Inicialment el règim sancionador entrava en vigor el passat 1 d'abril, però el decret de l'estat d'alarma del 14 de març va obligar a posposar-lo, de manera que la ZBE va continuar vigent com els tres primers mesos del 2020: activa de dilluns a divendres feiners de 7 a 20 hores, però sense multes.

A més, s'ha ampliat el llindar per als autònoms amb rendes baixes que fan servir cotxe o moto sense etiqueta per treballar: si ara tan sols hi podien optar els que tenien ingressos iguals o inferiors a 1,1 vegades l'Iprem, ara s'amplia a 2 vegades l'Iprem, i la moratòria s'allarga tres mesos fins l'1 d'abril del 2021.

En el cas de les furgonetes, la moratòria s'amplia a tres mesos fins l'1 d'abril del 2021; per als vehicles pesats, camions i autocars petits s'allargarà sis mesos fins l'1 de juliol del 2021, i per a autobusos i autocars de transport col·lectiu es perllongarà 12 mesos fins l'1 de gener del 2022.

FILTRES HOMOLOGATS

Els vehicles pesats com camions i autocars sense etiqueta podran instal·lar filtres per reduir el nivell d'emissió dels motors i obtenir el distintiu, sobre la base d'un canvi normatiu que va aprovar la Direcció General de Trànsit (DGT), segons va explicar el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Antoni Poveda.

Aquesta mesura no es podrà aplicar a turismes, motos i furgonetes, que hauran de modernitzar els vehicles si volen continuar circulant en la ZBE, perquè és una mesura que s'explica pel període d'amortització dels vehicles pesats.

CAMPANYA INFORMATIVA

L'AMB, els cinc ajuntaments que integren la ZBE (Barcelona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs) i la Generalitat han impulsat una campanya conjunta de comunicació que s'allargarà durant la tardor per recordar a la ciutadania la data d'inici de les sancions i les alternatives.

Aquests darrers mesos s'ha enviat més de 10.000 cartes d'avís als propietaris de vehicles sense distintiu ambiental i durant l'estiu s'ha tornat a obrir les oficines presencials d'atenció a l'usuari (Zona Franca i OAC metropolitanes).

Contador