Actualitzat 05/03/2015 13:10

Vols operar-te de miopia?

Gafas, mujer, miopía
Foto: GETTY//INGRAM PUBLISHING

MADRID, 5 Mar. (INFOSALUS) -

   Les operacions de cirurgia refractiva són aquelles que corregeixen els defectes de visió pels quals es fa ús d'ulleres i lentilles com miopia, hipermetropia o astigmatisme i en les quals ja existeix una àmplia experiència i bons resultats.

   No obstant això, pel que fa a la presbícia o vista cansada, com es coneix a aquesta afecció a Espanya, en ser una condició derivada de l'envelliment els resultats no són tan bons. En la presbícia, el cristal·lí, la part de l'ull on també es formen les cataractes, es va fent més dur amb el pas dels anys i el múscul que s'encarrega d'augmentar la seva potència mentre llegim va perdent aquesta capacitat.

   Segons explica a Infosalus José Manuel Benítez del Castillo, Secretari General de la Societat Espanyola d'Oftalmologia i Catedràtic d'Oftalmologia de la Universitat Complutense de Madrid, tota persona que estigui interessada a passar per una intervenció d'aquest tipus hauria de tenir en compte que és una cirurgia totalment electiva per la qual es necessita acudir a un centre seriós on expliquin els avantatges i desavantatges de la intervenció i analitzin si s'és un bon candidat.

   En la cirurgia refractiva s'utilitza la tecnologia del làser amb una varietat de tècniques segons quin sigui el defecte a corregir. El làser realitza una ablació de teixits mitjançant la qual s'elimina una quantitat de teixit que depèn de la quantitat de diòptries, la mesura en la qual es poden valorar els resultats, apunta l'oftalmòleg.

   En la tècnica 'Lasik', una de les més utilitzades, el làser 'excimer' funciona després que s'aixequi una capa del teixit superficial de la còrnia tallant amb una fulla denominada 'microqueratom'. El nou làser 'smile' permet realitzar la correcció dels defectes refractius sense haver d'aixecar aquesta capa més externa de la còrnia.

   En la miopia, ulleres i lentilles corregeixen el defecte aplicant lents còncaves a l'ull, així el que fa el làser és tallar aquesta concavitat al centre de la còrnia. Per contra, en la hipermetropia existeix un defecte que porta a emprar lents convexes per a la seva correcció. Això suposa que, com que no pot afegir-se teixit a l'ull per crear la curvatura correctora, el làser ha d'aconseguir aquesta convexitat retirant el teixit circumdant.

   En el cas de l'astigmatisme, que pot tenir característiques d'hipermetropia o miopia, l'explicació és més complexa atès que dels 360 graus que té l'eix de l'ull, aquests defectes afecten només una zona i és en aquesta en la qual ha d'actuar el làser.

CONSIDERACIONS PRÈVIES A l'OPERACIÓ

   La salut dels ulls és la que determina la idoneïtat de realitzar o no la cirurgia, que no està indicada quan es pateix ull sec, existeixen deformitats en la còrnia, alguna patologia ocular o bé malalties sistèmiques com diabetis o artritis reumàtica, entre d'altres.

   Les complicacions més comunes inclouen una correcció a la baixa del defecte, encara que és possible realitzar una nova intervenció; la visió d'halos a la nit, més comú en dones joves que tenen una pupil·la més gran; o sequedat ocular, derivada dels talls que realitza el làser en els ulls.

   "Tota operació electiva suposa assumir un risc i aquest pot ser que els resultats no s'ajustin a l'esperat o que, encara que en rares ocasions, es pugui produir una complicació greu com una infecció o cicatrius que requereixin un trasplantament de còrnia", assenyala Benítez del Castillo.

   L'oftalmòleg aconsella als que estiguin considerant la possibilitat de passar per una intervenció de cirurgia refractiva que tinguin en compte les següents qüestions:

   -- En la visita a la consulta s'ha de proporcionar tot l'historial refractiu i de graduació dels últims anys. Amb això l'especialista avalua si el defecte visual està en desenvolupament o s'ha estabilitzat, ja que els resultats seran millors en aquest últim cas.

   -- Demanar i rebre tota la informació necessària sobre la intervenció, els seus avantatges i desavantatges i les possibles complicacions que es poden presentar.

   -- Les característiques de la salut ocular, el grau del defecte refractiu i l'estat de salut determinen si la persona és o no un bon candidat per a la cirurgia.

   -- La decisió final és sempre del pacient, ja que es tracta d'una cirurgia electiva que comporta uns riscos de complicacions afegides.

   "S'analitza per part del pacient i fins i tot d'alguns metges el que suposa sotmetre's a una intervenció quirúrgica", assenyala l'oftalmòleg, que conclou que existeixen pacients en els quals la cirurgia refractiva ha presentat greus conseqüències i ha suposat un abans i un després en les seves vides.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés