Actualitzat 23/12/2016 21:07 CET

Villanueva de Sijena veu "parcial" l'informe del MNAC que considera impossible el trasllat

Pinturas murales del Monasterio de Sijena en el MNAC
EUROPA PRESS

BARCELONA, 23 des. (EUROPA PRESS) -

L'advocat que representa a l'Ajuntament de Villanueva de Sijena (Osca) en el conflicte amb la Generalitat sobre les pintures murals, Jorge Español, ha considerat aquest divendres "parcial i predirigit" l'informe encarregat pel Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a una experta mundial que ha conclòs que és impossible el trasllat d'aquestes pintures.

En un comunicat, ha dit que és un informe sol·licitat i pagat pel MNAC i mancat del més mínima objectivitat pel fet d'afirmar que el trasllat danyaria irremeiablement i de manera objectiva les pintures recuperades durant un incendi del monestir durant la Guerra Civil: "Això és una mentida insuportable que no aguanta el més petit crítica objectiva".

També critica que l'experta no sàpiga que en el trasllat de les 53 peces del MNAC al Monestir de Sijena el 26 de juliol havia grans fragments de pintura mural arrencada a 'strappo', com les pintures del MNAC, si bé el museu "no va posar el crit al cel pel trasllat d'aquestes pintura", que han estat traslladades per un camió normal i van arribar perfectament i sense cap dany.

Ha recordat que aquesta tècnica també es va utilitzar per arrencar la pintura mural de San Baudelio de Barlanga i de Bierge, que es van reposar als seus temples originaris, on es conserven de manera perfecta i sense danys, segons l'advocat, que recorda que la Declaració de Pintura Mural de l'Institut Internacional per a la Conservació de Monuments (Icomos) ha defensat que les pintures que estiguin en museus tornin als seus llocs d'origen.

"Aquest informe no aporta res i, a més, clarament accepta la reintegració de les pintures al monestir de Sijena", ha sostingut l'advocat, qui ha considerat que el MNAC ha manipulat en un comunicat el fons de l'informe, ja que conclou que es poden traslladar i que caldria vigilar la Sala Capitular de Sijena durant el primer any de la seva reposició.

També sosté que l'informe té "errors de bony" i, segons Espanyol, l'experta que ho ha redactat no és restauradora de pintura mural de professió sinó arquitecta; a més, ha criticat que mai hagi estat a la Sala Capitular del Monestir.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés