Actualitzat 01/12/2015 12:08

El VIH en 10 preguntes

1 De Diciembre: Día Mundial De La Lucha Contra El Sida
DÍA MUNDIAL DE LA LUCHA CONTRA EL SIDA/CORDON PRES

MADRID, 1 Des. (INFOSALUS)

Aquest dimarts se celebra el Dia Mundial de la sida, data en què es recorda la importància de seguir treballant contra el VIH, considerat a tot el món com un dels reptes de salut pública més importants, especialment als països d'ingressos baixos i mitjans.

   Els avenços en els tractaments i en l'atenció sanitària han fet de la infecció per VIH en el món occidental una malaltia crònica. Actualment, la qualitat i l'esperança de vida de les persones amb VIH podria equiparar-se a la de moltes altres persones.

   Tot i això, els canvis en la percepció social del VIH han estat menys significatius. Per trencar la barrera de l'estigma i millorar la conscienciació sobre la malaltia és important augmentar el coneixement sobre aquesta.

    A Infosalus hem recorregut a l'Organització Mundial de la Salut i al Ministeri de Sanitat per resoldre els principals dubtes sobre el VIH/sida:

   1- Què és la infecció pel VIH?

   El virus de la immunodeficiència humana (VIH) infecta les cèl·lules del sistema immunitari i les destrueix o trastorna el seu funcionament, fet que comporta el deteriorament progressiu de l'esmentat sistema i acaba produint una deficiència immunitària. Es parla d'immunodeficiència quan el sistema immunitari ja no pot complir la seva funció de combatre les infeccions i altres malalties.

    Les infeccions que acompanyen la immunodeficiència greu es denominen 'oportunistes' perquè els agents patògens causants aprofiten la debilitat del sistema immunitari.

   2- Què és la sida?

   La sida (síndrome d'immunodeficiència adquirida) representa les etapes més avançades de la infecció pel VIH. Es defineix per l'aparició d'alguna de les més de vint infeccions 'oportunistes' vinculades amb el VIH.

   3- Com es transmet la infecció pel VIH?

    El VIH no es transmet en els contactes quotidians: petons, carícies, lavabos públics, dutxes, tos, esternuts, vasos, coberts, aliments, llocs de treball, col·legis, gimnasos, piscines... Tampoc es transmet a través de la saliva, les llàgrimes o la suor, ni per picades d'insectes o pel contacte amb animals domèstics.

   Sí que es pot transmetre a través de les relacions sexuals de penetració (anal, vaginal, oral) sense preservatiu, ja que tant el semen com les secrecions vaginals i la sang d'una persona infectada contenen una concentració suficient de virus per aconseguir transmetre'l.

   Existeixen altres vies de transmissió com l'intercanvi de material d'injecció (compartir xeringues o material utilitzat per a administració de drogues intravenoses), la transfusió de sang i derivats (sobretot en països en vies de desenvolupament) i la transmissió materna-fetal (de la mare infectada al nen).

   4- Quantes persones estan infectades pel VIH?

   Segons càlculs de l'OMS i l'ONUSIDA, a final del 2014 hi havia en el món uns 36,9 milions de persones infectades pel VIH. Aquest mateix any, van contraure la infecció aproximadament 2 milions de persones, i al voltant d'1,2 milions han mort per causes relacionades amb el VIH.

   5- Quant temps triga a aparèixer la sida en les persones infectades amb el VIH?

   Aquest període pot variar molt d'una persona a una altra. Si no es proporciona el tractament, la majoria dels infectats pel VIH presenten signes de la malaltia al cap de 5-10 anys, tot i que el període pot ser més breu. El temps que transcorre entre la infecció pel VIH i el diagnòstic de la sida pot variar d'entre 10 i 15 anys, a vegades més.

   El tractament amb antiretrovirals pot fer més lenta l'evolució perquè evita la multiplicació del virus i, en conseqüència, disminueix la quantitat de virus present a la sang de l'individu infectat (l'anomenada 'càrrega vírica').

   6 -Quina és la infecció oportunista que afecta amb més freqüència els individus infectats amb el VIH i pot causar-los la mort?

   La tuberculosi va matar 390.000 persones infectades amb el VIH el 2014. A Àfrica, és la causa principal de mort de les persones infectades pel VIH; a escala mundial, és una de les causes principals en aquest grup.

   7.- Com puc limitar el risc d'infectar-me pel VIH per mitjà de les relacions sexuals?

   Cada vegada que tingui relacions sexuals, utilitzi correctament el condó masculí o femení.

   Si s'utilitza correctament en cada coit, el condó és un mètode d'eficàcia comprovada per prevenir la infecció pel VIH en homes i dones. Tot i això, fora de l'abstinència, cap mètode protector és totalment eficaç.

   8.- La circumcisió masculina, preveu la transmissió del VIH?

   La circumcisió masculina redueix en un 60% el risc de transmissió sexual de les dones als homes. Des del 2007, l'OMS i l'ONUSIDA han recomanat la circumcisió mèdica voluntària com una estratègia suplementària important per prevenir la infecció pel VIH en llocs on aquesta té gran prevalença i la circumcisió masculina és poc freqüent. Catorze països de l'est i el sud d'Àfrica que reuneixen aquestes característiques han iniciat programes per ampliar la circumcisió masculina.

   La circumcisió masculina per raons mèdiques és una intervenció que brinda protecció parcial per a tota la vida contra les infeccions de transmissió sexual, en especial la causada pel VIH. Sempre ha de considerar-se com a part d'un conjunt complet de mesures preventives i mai ha de reemplaçar altres mètodes coneguts, com l'ús del condó femení o masculí.

   9.- En quin estat es troba avui dia el tractament amb antiretrovirals?

   A mitjans del 2015, 15,8 milions de persones rebien tractament amb antiretrovirals a escala mundial. Fins al 2003, el cost elevat dels medicaments, les infraestructures sanitàries febles o insuficients i la falta de diners impedien l'ús ampli del tractament amb una combinació d'aquests medicaments en els esmentats països. En els darrers anys, l'augment de la decisió política i del finançament ha propiciat una ampliació extraordinària de l'accés al tractament.

   10.- Hi ha cura per a la infecció pel VIH?

   No, no hi ha cura per a la infecció pel VIH. Però un bon tractament amb antiretrovirals seguit al peu de la lletra disminueix l'evolució de la infecció fins a gairebé detenir-la. Cada vegada més persones infectades pel VIH, fins i tot a països pobres, poden romandre en bones condicions i ser productives per períodes prolongats. Actualment l'OMS recomana que totes les persones infectades pel VIH i les que corren riscos considerables rebin tractament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés