Actualitzat 28/04/2015 12:31

Verificador de videojocs i 'personal shopper', les noves aspiracions dels joves

Profesiones más aspiracionales, jóvenes
Foto: CAMBRIDGE MONITOR

MADRID, 28 Abr. (HACER FAMILIA) -

 "Què vols ser de gran?" Una pregunta que ens han fet a tots quan érem petits, i que es continua formulant als joves d'avui, amb respostes que van canviant i evolucionant conforme passen els anys. Així s'observa, per exemple, quines són les aspiracions dels joves d'avui dia: verificador de videojocs i 'personal shopper' són algunes de les noves opcions.

   La Universitat de Cambridge, mitjançant el seu estudi Cambridge Monitor, cada any pregunta als joves espanyols sobre el seu nivell d'anglès, però a l'informe d'aquest any han volgut anar més enllà i conèixer com veuen el seu futur. El resultat és una interessant fotografia dels "millenials" d'avui dia (joves d'entre 16 i 24 anys).

LES ASPIRACIONS DELS JOVES

   Consultats sobre quines són les professions a les quals aspiren, els joves espanyols (se n'han enquestat un total de 1.200) esmenten algunes professions "antigues", com la de metge, però també altres de noves que irrompen amb força.

   D'aquesta manera, el 15% dels joves enquestats assegura que li encantaria ser enginyer, percentatge seguit molt de prop pels que voldrien ser verificadors de videojocs professionals (13%). El percentatge d'aquells que somien amb ser metges és només del 9%, mentre que un 8% vol ser dissenyador gràfic o xef.

   El Cos Nacional de Policia també crida l'atenció als joves: un 7% dels enquestats voldria ser policia, percentatge que és d'un 6% i un 5% en el cas dels joves que volen ser 'personal shopper' o 'youtuber'. Altres professions noves, com 'Community Manager' o 'Blogger', també s'han colat a la llista amb un 5% i un 4% de respostes, respectivament.

AIXÍ HA AFECTAT LA CRISI ALS JOVES

   De la mateixa manera que se'ls ha enquestat sobre quines serien les seves professions ideals per al futur, aquest estudi també ha preguntat als joves sobre com veuen el panorama al nostre país i, especialment, el seu futur laboral. La dada és preocupant: el 84% dels enquestats assegura que sortirà d'Espanya els anys vinents per buscar feina.

   Una altra xifra es relaciona directament amb aquesta: el 76% dels joves creuen que tenen un futur laboral "bastant negre", percentatge que és bastant superior en el cas de les dones ja que el 82% veu així de fosc el seu futur professional.

   A més, la immensa majoria, el 88%, diu que la crisi ha afectat d'alguna manera la seva família, i fins i tot el 80% d'aquests joves creu que la crisi ha trencat part dels seus somnis o que els està robant la joventut (76%). També en aquest aspecte, només el 17% d'ells creu que Espanya es preocupa pels seus joves, un percentatge que baixa fins al 13% davant de l'afirmació "els polítics es preocupen pels problemes dels joves".

LES FAMÍLIES DEL FUTUR

   Com serà la família del futur? Ja sabem quin és la seva situació actualment a Europa, però els joves d'avui dia seran els que formaran les noves unions dels pròxims anys. Si ens guiem per aquesta enquesta, podríem dir que la meitat dels joves es casaran, tot i que un 28% d'ells té dubtes sobre aquesta qüestió.

   Sobre tenir fills o no, el percentatge augmenta: el 65% dels enquestats vol tenir fills, davant d'un 14% que no ho desitja i un 21% que no ho sap encara.

LES XARXES SOCIALS I ELS JOVES

   Es parla molt de l'ús que fan els joves de les noves tecnologies i del perill que s'hi "enganxin", i el fet és que les dades donen la raó als que es preocupen: el 49% dels joves és addicte a les xarxes socials.

   El 95% dels joves assegura que utilitza WhatsApp diàriament, percentatge que és del 65% en el cas dels usuaris de Facebook i del 44% els que fan servir YouTube. Alhora, el 38% dels enquestats diu entrar a Twitter cada dia, mentre que el 36% dels joves utilitza Instagram diàriament, una xarxa social que està emergint amb molta força entre els adolescents.

Ángela R. Bonachera




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés