Publicat 09/07/2020 13:37

Vall d'Hebron avalua un programari d'intel·ligència artificial per accelerar el diagnòstic de Covid-19

Vall d'Hebron avalua un programari d'intelligncia artificial per accelerar el diagnstic
HOSPITAL VALL D'HEBRON

BARCELONA, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona participa en un projecte pilot per accelerar el diagnstic de Covid-19 mitjanant un programari d'intelligncia artificial (IA) que determina la presncia de pneumnia en els pulmons a través d'una tomografia computarizada (TAC) de trax.

El projecte, anomenat 'Sistema d'intelligncia artificial per a la diagnosi rpida de Covid-19 amb un TAC', est impulsat per la Unió Europea (UE) a través de la Comissió Europea, i la tecnologia ha estat desenvolupada per la companyia Infervision, ha informat aquest dijous el centre barceloní.

La UE ha mercat onze llicncies d'aquest programari per a onze centres hospitalaris de referncia europeus que, durant un any, provaran el sistema per valorar la utilitat com a mitj de suport al diagnstic de coronavirus.

El director clínic de l'Institut de Diagnstic per la Imatge de Vall d'Hebron ha dit que el barceloní és un dels centres europeus "referents" en investigació de Covid-19 i est involucrat en la implementació de la intelligncia artificial en la imatge de radiologia per accelerar els diagnstics.

Cada tres mesos, l'hospital haur de fer un informe per a la UE que servir per determinar el grau de fiabilitat que té el programari, així com els beneficis que pot aportar per als centres de cara a la diagnosi rpida de Covid-19.

Vall d'Hebron és l'hospital de Catalunya que ha ats a més persones amb coronavirus, i des de l'inici de l'estat d'alarma, el 14 de mar, ha realitzat més de 9.000 radiografies de trax i més de 500 TAC a pacients afectats.

Quan un pacient entra a l'hospital amb un quadre sospitós de coronavirus, un estudi que se li pot realitzar és el TAC de trax, que permet veure l'estat dels pulmons per comprovar si el pacient té pneumnia, principal complicació que provoca el virus.

El procediment habitual és que un radileg comprova de forma visual la imatge feta pel TAC i fa un informe, per amb aquest sistema en proves, la imatge s'envia al mateix temps al programari d'intelligncia artificial, que fa una anlisi i diagnstic immediat a partir del TAC.

Vall d'Hebron far en els propers mesos una comparativa de l'informe del radileg i l'anlisi del programari per avaluar el grau de concordana.

"ULL DELS RADILEGS"

Aquest algorisme és una xarxa de neurones artificials convolucionals, que funcionen de forma molt semblant a com funcionen les neurones del crtex visual primari del cervell hum.

Escobar ha assenyalat: "Els radilegs són els experts a detectar la presncia de pneumnia en un TAC. Per tant, ara avaluarem si l'algorisme és tan fiable com l'ull dels radilegs", un sistema que ja s'ha estrenat amb més de 5.000 imatges d'hospitals de la Xina, entre ells centres de Wuhan.

De moment, no es pot confirmar si el programari és capa de diferenciar una pneumnia per Sars-CoV-2 d'una altra que sigui causada per altres motius, per durant un repunt de pandmia el fet d'identificar una pneumnia és determinant, sobretot si va acompanyada d'altres símptomes de coronavirus.

Escobar ha assenyalat que en moments de gran entrada de pacients, com va ser la punta de pacients durant la primavera, aquest programari "podria ajudar a diagnosticar Covid-19 d'una manera automtica i totalment fiable, fins i tot en pacients amb escassa simptomatologia", podent allar el pacient d'una manera molt més rpida que actualment.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés