Publicat 9/7/2020 13:37:15 +02:00CET

Vall d'Hebron avalua un programari d'intel·ligència artificial per accelerar el diagnòstic de Covid-19

Vall d'Hebron avalua un programari d'intel·ligència artificial per accelerar el diagnòstic
HOSPITAL VALL D'HEBRON

BARCELONA, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona participa en un projecte pilot per accelerar el diagnòstic de Covid-19 mitjançant un programari d'intel·ligència artificial (IA) que determina la presència de pneumònia en els pulmons a través d'una tomografia computarizada (TAC) de tòrax.

El projecte, anomenat 'Sistema d'intel·ligència artificial per a la diagnosi ràpida de Covid-19 amb un TAC', està impulsat per la Unió Europea (UE) a través de la Comissió Europea, i la tecnologia ha estat desenvolupada per la companyia Infervision, ha informat aquest dijous el centre barceloní.

La UE ha mercat onze llicències d'aquest programari per a onze centres hospitalaris de referència europeus que, durant un any, provaran el sistema per valorar la utilitat com a mitjà de suport al diagnòstic de coronavirus.

El director clínic de l'Institut de Diagnòstic per la Imatge de Vall d'Hebron ha dit que el barceloní és un dels centres europeus "referents" en investigació de Covid-19 i està involucrat en la implementació de la intel·ligència artificial en la imatge de radiologia per accelerar els diagnòstics.

Cada tres mesos, l'hospital haurà de fer un informe per a la UE que servirà per determinar el grau de fiabilitat que té el programari, així com els beneficis que pot aportar per als centres de cara a la diagnosi ràpida de Covid-19.

Vall d'Hebron és l'hospital de Catalunya que ha atès a més persones amb coronavirus, i des de l'inici de l'estat d'alarma, el 14 de març, ha realitzat més de 9.000 radiografies de tòrax i més de 500 TAC a pacients afectats.

Quan un pacient entra a l'hospital amb un quadre sospitós de coronavirus, un estudi que se li pot realitzar és el TAC de tòrax, que permet veure l'estat dels pulmons per comprovar si el pacient té pneumònia, principal complicació que provoca el virus.

El procediment habitual és que un radiòleg comprova de forma visual la imatge feta pel TAC i fa un informe, però amb aquest sistema en proves, la imatge s'envia al mateix temps al programari d'intel·ligència artificial, que fa una anàlisi i diagnòstic immediat a partir del TAC.

Vall d'Hebron farà en els propers mesos una comparativa de l'informe del radiòleg i l'anàlisi del programari per avaluar el grau de concordança.

"ULL DELS RADIÒLEGS"

Aquest algorisme és una xarxa de neurones artificials convolucionals, que funcionen de forma molt semblant a com funcionen les neurones del còrtex visual primari del cervell humà.

Escobar ha assenyalat: "Els radiòlegs són els experts a detectar la presència de pneumònia en un TAC. Per tant, ara avaluarem si l'algorisme és tan fiable com l'ull dels radiòlegs", un sistema que ja s'ha estrenat amb més de 5.000 imatges d'hospitals de la Xina, entre ells centres de Wuhan.

De moment, no es pot confirmar si el programari és capaç de diferenciar una pneumònia per Sars-CoV-2 d'una altra que sigui causada per altres motius, però durant un repunt de pandèmia el fet d'identificar una pneumònia és determinant, sobretot si va acompanyada d'altres símptomes de coronavirus.

Escobar ha assenyalat que en moments de gran entrada de pacients, com va ser la punta de pacients durant la primavera, aquest programari "podria ajudar a diagnosticar Covid-19 d'una manera automàtica i totalment fiable, fins i tot en pacients amb escassa simptomatologia", podent aïllar el pacient d'una manera molt més ràpida que actualment.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés