Publicat 03/01/2015 11:26

Universitats catalanes treballen per acordar una programació 2015-20 amb graus de 3 anys

9 Rectores Catalanes
EUROPA PRESS

La secretària d'Estat diu que el Reial decret està "en l'última fase de tramitació"

BARCELONA, 3 gen. (EUROPA PRESS) -

Les universitats catalanes treballen per acordar una programació conjunta amb vista al període 2015-20, a proposta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), perquè integri de manera "ordenada" el 3+2 --graus de tres anys i màsters de dos-- a l'actual sistema de 4+1.

El Ministeri d'Educació està tramitant el Reial decret que permeti introduir el 3+2, si bé les universitats i la Generalitat ja estan avançant per establir unes "mínimes regles del joc" respecte a quines titulacions ha d'afectar i en quins ha de mantenir-se el 4+1, han informat a Europa Press fonts universitàries.

En una entrevista d'Europa Press, la secretària d'Estat d'Educació, Montserrat Gomendio, ha avançat que aquest decret està "en l'última fase de tramitació" abans de portar-lo a la Comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris i, eventualment, al Consell de Ministres.

El Govern espanyol espera el dictamen del Consell d'Estat per a presentar-lo i aprovar-lo: "Esperem que estigui llest aviat, però estem a l'espera", ha precisat Gomendio, en puntualitzar que no és correcte anomenar el nou model 3+2 perquè el Reial decret proposa que hi hagi una flexibilització i una forquilla.

En declaracions a Europa Press, el vicerector de Política Universitària de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Sisco Vallverdú, ha dit que hi ha "cert consens a l'entorn català que l'estructura sigui 3+2 o 3+1+1 --un màster d'un any i un altre de més curt--, depenent de les titulacions".

Tot i aquesta "idea de sistema", altres fonts matisen que hi ha diferències entre els centres sobre com introduir els tres anys de grau, ja que algunes universitats no comparteixen que una mateixa titulació tingui la mateixa durada en tot el sistema.

La flexibilització ha de permetre un acostament als estudis europeus on prima aquest model per incentivar la mobilitat d'estudiants, i afavorir abans l'entrada al mercat laboral en alguns estudis que no requereixen quatre anys de formació, segons Vallverdú.

ACONSEGUIR PREU DE GRAU

El vicerector de Política Acadèmica i Qualitat de la Universitat de Barcelona (UB), Gaspar Rosselló, ha expressat que també caldrà abordar oferir preu de grau al 3+2 per evitar "carregar" el cost del màster als estudiants, ja que es produiria una resposta molt negativa per part seva.

Segons Rosselló, el Consell de Govern tractarà el 3+2 a final de gener, tot i que ja ha avançat que la UB no vol uniformar tots els graus a tres perquè hi ha titulacions que requereixen quatre cursos i que depenen de directrius del Ministeri, com Magisteri o Infermeria.

"Intentarem arribar a consensos amb altres centres però primer volem fer una reflexió interna", ha assegurat Rosselló.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés