Publicat 9/1/2019 19:01:55 +01:00CET

La UGT exigeix a la direcció del Metro que inclogui tota la plantilla en els afectats per amiant

Vagó del Metro de Barcelona
TMB - Archivo

BARCELONA, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

La UGT ha exigit aquest dimecres a la direcció del Metro que inclogui tota la plantilla en els llistats de les persones exposades a l'amiant i que se'ls faci el protocol de vigilncia de salut, després que les revisions mdiques comenades per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) al novembre han detectat que 12 treballadors estan afectats pel contacte amb amiant en el seu lloc de treball.

En un comunicat, el sindicat ha demanat a TMB transparncia i celeritat en la retirada dels materials amb fibres d'amiant, tant als trens com a les infraestructures, i ha recordat que els 12 afectats pateixen diverses manifestacions benignes de l'exposició a l'amiant, "que fins fa pocs mesos l'empresa negava".

Dels 12 casos, nou pateixen engruiximents locals de la pleura; dos tenen plaques pleurals no-calcificades, i l'últim és un cas de placa pleural calcificada, encara que cap no presenta cap patologia greu ni simptomatologia clínica, i tampoc no han requerit tractament mdic.

TMB va iniciar al novembre una campanya d'exmens mdics específics al personal del Metro en contacte amb diversos materials amb contingut d'amiant, i fins al moment uns 600 treballadors dels més de 800 que formen part dels collectius més exposats ja han passat una primera fase d'examen voluntari.

PREVEUEN MÉS CASOS

Les revisions mdiques es continuaran duent a terme al llarg del 2019 i TMB considera que tenint en compte que entre el 3% i el 14% de les persones exposades a l'amiant presenten diverses manifestacions pleurals, és previsible que la xifra dels casos augmenti al llarg dels propers mesos, quan es vagin completant les revisions mdiques planificades.

"Fa temps que advertim de la gravetat de la situació i de la necessitat d'establir i ampliar les mesures per abordar la situació, més quan es preveu que la xifra de persones afectades augmenti al llarg dels propers mesos, una vegada es vagin completant les revisions mdiques planificades", ha subratllat.

També han reclamat la retirada dels materials amb fibres d'amiant als trens i a les infraestructures; dur a terme mesuraments mediambientals personals d'amiant per a totes les categories professionals; modificar i actualitzar l'avaluació de riscos i planificació preventiva i elaborar procediments per protegir els treballadors de l'exposició, i que la roba de feina de tot el personal de manteniment es renti al centre de treball i no a casa, com passa actualment.