Actualitzat 02/06/2015 16:09

Troben un tresor de la civilització quasi desconeguda dels escites

Vaso del tesoro de los escitas
Foto: ANDREI BELINSKY/NATIONAL GEOGRAPHIC

   MADRID, 1 (EUROPA PRESS)

Un equip d'arqueòlegs de la Fundació del Patrimoni Cultural Prussià ha desenterrat un petit tresor d'objectes d'or que va deixar enrere un poble conegut amb el nom d'escites.

   Es tractava d'un grup de nòmades ferotges que va prosperar durant més de mil anys als voltants del que ara és el sud de Rússia. De fet, es creu que va ser un poble en guerra que va ocupar les estepes d'Euràsia central des del segle IX a.C fins al segle IV d.C, tot i que no van deixar gaires evidències de la seva existència, i molt menys la seva història.

   Aquesta civilització va crear grans monticles anomenats Kurgans, un dels quals ha entorpit la construcció d'una línia elèctrica actualment. Aquest succés va provocar que els funcionaris públics contactessin amb l'especialista Anton Gass, per portar a terme una investigació. Amb ell va arribar un equip que no tenia més previsió que trobar brutícia, argila i sorra. Tot i això, en aquella ocasió els saquejadors no havien fet del tot bé la seva 'feina'.

   Així, en la profunditat, a l'interior d'una capa d'argila s'ha trobat una cambra folrada de pedra, a l'interior de la qual hi havia diversos objectes d'or: dos vasos amb forma de cub, tres tasses, un anell, un braçalet i dos collarets, tots d'or.

   En declaracions a 'National Geographic', els investigadors han explicat que els vasos tenen inscripcions intricades en la seva superfície. Concretament, en una s'hi representa un home d'edat avançada assassinant-ne un altre de més jove; mentre que en un altre s'hi veuen grifons (éssers mitològics) matar un cérvol i un cavall. "Tots dos estan tan ben fets que els investigadors han estat capaços de distingir detalls, com ara l'estil del cabell o el tipus de peça de vestir, entre d'altres.

   Els experts també han informat que havien trobat residus foscos i exganxosos a l'interior dels vasos, que després d'una anàlisi han resultat contenir cànnabis i opi.

   La troballa correspon a la redacció de l'historiador grec Heròdot, que va descriure que, en ocasions, els escites cremaven una planta per produir un fum que els feia "cridar en veu alta".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés