Publicat 11/8/2020 12:49:25 +02:00CET

Troben ganivets rituals usats per desmembrar difunts en una cova neolítica

Troben ganivets rituals usats per desmembrar difunts en una cova neolítica
CSIC

BARCELONA, 11 ago. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de la Institució Milà i Fontanals d'Investigació en Humanitats del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han trobat ganivets rituals usats per desmembrar difunts en la cova neolítica de Nahal Hemar, actual Israel.

Segons un comunicat, els científics han estudiat els ganivets i uns altres útils de pedra trobats en la cova, i han conclòs que van ser usats pel desmembrament de cossos.

Els ganivets van ser dipositats de forma intencionada en la cavitat i van formar part de les pràctiques rituals realitzades en ella durant el Neolític Preceràmic B, cap al 8.000 a. de C.

El treball, publicat a 'Quaternary International', ha analitzat els ganivets i altres eines lítiques de la cova, les marques de la qual apunten al seu ús en el procés de desmembramiento de cossos humans.

En concret, l'anàlisi microscòpica dels talls d'aquestes làmines i ganivets ha permès determinar que bona part d'ells van ser utilitzats pel desmembrament, incloent el tall de carn i el contacte amb ossos i cartílags.

EXCAVADA EN 1983

La cavitat va ser excavada el 1983 i es tracta d'un dels jaciments més enigmàtics del Neolític d'Orient Pròxim, ja que en el seu interior es van trobar les restes cranials de 23 individus, així com gran quantitat d'objectes "excepcionals", com a màscares, collarets, figures humanes, escultures i, gràcies a l'extrema aridesa de l'entorn, restes ben preservades de teixits i objectes de fusta.

La presència d'aquests artefactes singulars va portar als científics a interpretar la cova de Nahal Hemar com una cavitat d'ús ritual; en el lloc també es van recuperar més de 600 útils lítics, incloent una gran concentració de ganivets sobre els quals al seu moment no va ser possible determinar la funció per la qual van servir.

el més llegit

 1. 1

  Un operatiu policial als barris de Rocafonda, El Palau i Cerdanyola de Mataró finalitza amb 81 persones identificades

 2. 2

  Detingut un veí de Manlleu per un robatori amb força en un habitatge de les Masies de Voltregà

 3. 3

  Detecten un brot de covid-19 a una residència de salut mental de Sant Boi de Lluçanès

 4. 4

  Detectat un brot de coronavirus amb 49 positius en una residència de gent gran de Bellpuig

 5. 5

  AMPLIACIÓ:Concerts amb aforament de fins a 1.200 persones i reserva prèvia a les Festes de la Tardor de Lleida