Actualitzat 20/5/2014 14:39:42 +00:00 CET

Trias veu possible "un ampli consens" sobre horaris comercials

Xavier Trias
EUROPA PRESS

BARCELONA, 20 maig (EUROPA PRESS) -

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha assegurat aquest dimarts que "no és veritat que no sigui possible arribar a un ampli consens" sobre l'ampliació d'horaris comercials a la capital catalana.

En la clausura de les Jornades Europees de Comerç Urbà, ha destacat que "és impossible beneficiar a tots" amb l'ampliació horària, però ha reiterat que es poden arribar a consensos que garanteixin que els eixos comercials no surten perjudicats.

Ha fet aquestes consideracions després que l'oposició rebutgés la proposta del Govern municipal --en minoria-- de permetre l'obertura dels comerços els diumenges i festius de juliol i agost de 10.00 a 14.00 A tota la ciutat.

Trias --que ha fet part de la seva intervenció en francès i italià-- ha destacat també la importància de protegir els comerços emblemàtics de la ciutat, i ha garantit que el consistori els ajudarà a subsistir.

Ha assegurat que el comerç de proximitat contribueix a millorar la convivència i la cohesió en els barris, i ha confiat "en aquest model, que és propi de Barcelona, divers i de qualitat".

El president de la federació d'associacions de comerciants europeus Vitrines d'Europa, Stefano Bollettinari, ha remarcat la importància d'aquestes jornades i ha destacat que el comerç de Barcelona ha sabut congeniar tradició i innovació, el que li ha donat una "forta identitat".

Les conclusions de les jornades --celebrades des d'aquest dilluns a Barcelona-- inclouen la consideració dels mercats i el comerç de proximitat com a eixos indispensables de les ciutats; la concepció del comerç electrònic com a amenaça i oportunitat, i la necessitat de generar sinergies amb el turisme però "sense perdre el model propi de comerç".

A més, reclamen polítiques actives de suport a les activitats comercials, i asseguren que "només amb mesures d'austeritat no se superarà la crisi", pel que demanen a les autoritats europees polítiques actives que rellancin l'economia.