Publicat 05/02/2015 12:49

Trias (AMB) demana més competències per poder augmentar els policies locals i actuar en desnonaments

Coloquio 'elecciones municipales: áres metropolitana'
EUROPA PRESS

FMC i ACM defensen la col·laboració municipal a l'Àrea Metropolitana de Barcelona

BARCELONA, 5 febr. ([EUROA] PRESS) -

L'alcalde de Barcelona i president de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Xavier Trias, ha demanat aquest dijous més competències per a les dues administracions que permetin actuar en aspectes com l'increment d'efectius de policies locals i els desnonaments, tenint en compte que "la Generalitat té una situació financera impossible i l'Estat intenta impedir que l'entitat municipal i supramunicipal doni atenció social".

En un esmorzar-col·loqui d'Alcaldes.eu sobre eleccions municipals i àrea metropolitana, amb representants de la Federació Municipis de Catalunya (FMC), Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcaldes metropolitans, ha defensat l'eina de la qual s'han dotat --precisament la AMB-- per intentar pal·liar problemes de finançament i continuar donant serveis als ciutadans, i ha criticat l'actual model administratiu.

"L'Estat ens diu que no podem fer segons quines coses, i, si la [¡Generalitat tampoc pot, què fem? Cal revisar el funcionament i el finançament de les administracions", ha dit.

Trias s'ha referit en concret a la falta de competència que els líders municipals tenen per actuar sobre un desnonament o per incrementar els efectius de policies locals, i ha recordat que els alcaldes són "els que han de donar la cara" quan els problemes es compliquen.

L'alcalde ha destacat que l'AMB representa el 2% de la superfície de Catalunya, el 42% de la població i el 52% del PIB, que equival al 8% del PIB espanyol; tenen 637 milions d'euros de pressupostos per al 2015 i 230.000 aturats, "perquè va néixer en plena crisi".

També ha subratllat la col·laboració que hi ha hagut entre partits i municipis, i a l'esforç dels quals es deu el pla destinat per a polítiques socials i per generar ocupació directe i evitar l'exclusió, dotat amb 160 milions d'euros.

Per això, ha insistit en la importància de l'acord que ha regnat els últims anys a l'AMB --un pacte CiU-PSC-ICV-EUiA-ERC-- i que s'ha de mantenir en el futur "governi qui governi".

ANA DEL FRAGO (FMC)

S'ha mostrat d'acord amb això la representant de la FMC i alcaldessa de Barberà del Vallès, Ana del Frago, qui ha incidit que s'ha pogut mantenir la cohesió social gràcies al treball municipal.

Del Frago ha insistit en la importància que les eleccions municipals siguin una nova oportunitat d'establir un nou contracte per a la ciutadania, presentant projectes que millorin el futur dels ciutadans, separant-se de les veus que, segons el parer dels alcaldes presents, "volen que els comicis locals siguin unes primàries del 27-S.

També han participat l'alcaldessa de Sant Cugat i representant de l'ACM, Mercè Conesa; l'alcaldessa d'Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz; la de Gavà, Raquel Sánchez; el de Molins de Rei, Joan Ramon Casals; el de Montgat, Francesc Garcia; el de Pallejà, Ismael Àlvarez; la de Tiana, Ester Pujol, i el de Sant Climent de Llobregat, Isidre Sierra.

MERCÈ CONESA (ACM)

Mercè Conesa s'ha sumat a la defensa de l'AMB perquè permet mancomunar serveis, gràcies a la qual cosa es poden abordar infraestructures que d'una altra manera no podrien afrontar; i això no vol dir "que no es pugui pensar en la inversió públicoprivada per aixecar grans infraestructures", ja que considera que no es pot carregar només sobre els contribuents.

Sobre transparència, Conesa ha insistit en la necessitat de generar mecanismes per impedir les pràctiques de corrupció, però també ha insistit, com la resta d'alcaldes, a inculcar en la ciutadania valors que impedeixin cometre actuacions corruptes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés