Actualitzat 04/12/2014 18:33

Tradicions de Nadal al món

¿Cómo Se Celebra La Navidad En México?
Foto: WIKIMEDIA COMMONS

MADRID, 4 (EDIZIONES)

Tot i que l'origen del Nadal és únic, les maneres de celebrar-lo s'han ramificat segons els costums de cada país, la seva latitud o l'evolució de la religió. Dels cinc continents en els quals més se celebra el Nadal són Europa i Amèrica, tot i que a Oceania també hi està molt present gràcies a la influència britànica.

   L'Àsia i Àfrica amb prou feines celebren aquest ritual cristià, tot i que en alguns països sí que ha arribat la festivitat. Dins del cristianisme, la majoria de les seves vessants celebren el naixement de Jesucrist (catòlics, protestants, anglicans i ortodoxos).

   Per tant, el 25 de desembre és una data que uneix molta gent i de maneres molt diferents, però les celebracions per aquest dia van des de principi del desembre fins a final del gener.

JAPÓ

   Al país japonès la religió majoritària és el budisme, però des dels anys 70 celebren el Nadal d'una manera molt especial tot i que no sigui un dia festiu. I és que gràcies a una campanya de publicitat de la cadena de menjar Kentucky Fried Chicken, els japonesos solen quedar per menjar pollastre fregit el 23 de desembre. La campanya va utilitzar l'eslògan "Kentucky per Nadal" i avui són molts els que compleixen amb aquesta recent tradició al costat dels amics o la família.

NOVA ZELANDA

   Al país dels "kiwis" cal destacar la seva curiosa versió de l'Arbre de Nadal. Tenint en compte que per aquestes dates a l'hemisferi sud és primavera, a Nova Zelanda creix un arbre anomenat Pohutukawa. Es tracta d'un arbre d'origen maori que utilitzen en lloc del típic avet de Nadal que impera més a Europa i Amèrica. A més, justament el desembre, abans de l'entrada de l'estiu, és quan floreix.

AUSTRÀLIA

   Una de les grans tradicions nadalenques dels països anglosaxons té lloc el 26 de desembre i es coneix com el "Boxing Day". Se celebra a pocs països. El seu origen es remunta al Regne Unit fa uns 800 anys, a l'Edat Mitjana, i es tracta de repartir el que s'ha recaptat a les esglésies entre els més desafavorits.

   Però, a més, a Austràlia aquest dia té lloc la famosa carrera de iots des de Sydney fins a Hobart, a Tasmània. Sense tenir en compte que allà és estiu i, a banda de barbacoes a la platja, et pots trobar el Pare Noel fent surf entre les onades.

FINLÀNDIA

   Una de les tradicions que regnen a Finlàndia és visitar el poble de l'home que fa feliços milions de nens de tot el món: el Pare Noel.

   El poble de Rovaniemi és la població natal del Pare Noel. S'ubica al Cercle Polar Àrtic, i es tracta d'un museu sobre la figura de l'home més famós del Nadal. I per als que no puguin visitar-lo, li poden escriure cartes durant tot l'any.

ALEMANYA

   A Centreeuropa, sobretot a Alemanya o Àustria, són molt típics els mercats de Nadal que atreuen molts curiosos i entusiastes d'aquestes festes per la seva animació i els seus productes. Entre els més famosos es troben el de Nuremberg o el de Colònia. El Mercat de Nadal de Nuremberg, conegut com a 'Christkindeslmarkt', és un dels més antics d'Europa. Des del 1628 el mercat principal acull tots els llocs que hi entren i que desprenen sempre una agradable olor de pa de gingebre i salsitxes.

ISLÀNDIA

   Islàndia és un dels millors països per passar el Nadal, sobretot si es tenen en compte els 13 "Jólasveinar" o tròleis de Nadal. Es tracta d'una versió pròpia de Santa Claus. Són uns tròleis que baixen de la muntanya per Nadal i deixen regals als nens, si han estat bons, i, si han estat dolents, els recorden que han de portar-se millor amb una patata (seria l'equivalent a Espanya al carbó). Després un a un es van retirant un altre cop a les muntanyes des del 24 de desembre fins al 6 de gener.

DINAMARCA

   A Dinamarca se celebra amb molta devoció la nit de Saint Lucia, protectora de la llum, que segons explica la llegenda portava una corona d'espelmes al cap per poder tenir les mans lliures i donar menjar així a cristians amagats a les catacumbes de l'antiga Roma.

   Per aquesta raó, la nit entre el 12 i el 13 de desembre es donen processons i cants a tot el país. Des dels més petits fins als més adults, des de col·legis i hospitals, fins a residències d'ancians i institucions. Una maca tradició que acompanya el Nadal.

ARGENTINA

   Al país dels tangos s'ha imposat una curiosa tradició nadalenca entre les dones: regalar roba interior de color rosa. El seu origen no sembla gaire clar; hi ha qui argumenta que té un origen pagà, amb tints lligats a la procreació, o també que té a veure amb el temps d'advent. En concret, amb l'espelma rosa que s'encén com a símbol d'alegria per al naixement de Crist.

COLÒMBIA

   Una de les tradicions més maques dels 'cafeters' és la seva entrada al Nadal, que se celebra de manera extraoficial el 7 de desembre, amb el "dia de les Espelmetes". La pràctica consisteix, quan cau la nit, a omplir tots els carrers possibles del país d'espelmes i llanternes de paper perquè il·luminin el cel i les ciutats. La data no s'ha escollit a l'atzar, ja que la resplendor groga de les espelmes es fa en honor a la Immaculada Concepció, que se celebra el 8 de desembre.

MÈXIC

   En diversos països de Sud-amèrica com Mèxic, Guatemala o El Salvador, té lloc una tradició coneguda com 'Las Posadas'. Es tracta d'unes festes populars que se celebren entre els dies 16 i 24 de desembre de caràcter religiós.

   Consisteix a rememorar la tornada de Maria i Josep des d'Egipte fins a Betlem després de l'anunci de l'àngel. Per això els veïns es reuneixen i simulen fer el trajecte amb una processó que va de casa en casa, cada dia en una diferent. També és comú trencar una pinyata en forma d'estrella de set puntes en representació dels set pecats capitals.

VENEÇUELA

   A Veneçuela hi ha les 'paraduras', una tradició típica de les zones andines i en què es representa el passatge bíblic del nen perdut i trobat al temple.

   Per això agafen el nen Jesús i el posen dret per fer-lo caminar amb l'ajuda d'uns padrins que s'escullen d'entre els presents. Durant el seu camí s'entonen cants i es resa el rosari. Tot i que també es llancen petards, es balla, es canta, es mengen bescuits amb vi. Les 'paraduras' es fan des del 31 de desembre fins al 2 de febrer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés