Torrent avisa el TC que "el compromís republicà del Parlament no desapareixerà"

Publicat 17/7/2019 22:42:53CET
Òscar Camps I Roger Torrent Es Reuneixen A bord De l''Astral' En El Port De Badalona
David Zorrakino/Europa Press

Acusa el Govern de "actuar com l'extrema dreta" per plantejar sancions a l'Open

Arms BARCELONA, 17 jul. (EUROPA PRESS) -

El President del Parlament, Roger Torrent, ha avisat el Tribunal Constitucional que "el compromís republicà del Parlament de Catalunya no desapareixerà", malgrat que el tribunal hagi acordat declarar inconstitucional i nul·la part de la reprovació del Rei aprovada per la Cambra el passat mes d'octubre.

Ho ha dit en declaracions als periodistes després de visitar al director de l'ONG 'Open Arms', Oscar Camps, en el moll del port de Badalona, després que el Parlament hagi decidit lliurar-li la Medalla d'Honor en categoria d'Or de la Càmera.

El TC ha anul·lat les lletres c) i d) de l'apartat 15 de l'epígraf II de la resolució aprovada per la Cambra, en la qual es retreia al Cap de l'Estat el seu discurs després del referèndum d'independència de el 1 d'octubre de 2017.

Un d'ells assenyala expressament que el Parlament, en defensa de les institucions catalanes i les llibertats fonamentals "rebutja i condemna el posicionament del Rei Felipe VI, la seva intervenció en el conflicte català i la seva justificació de la violència pels cossos policials l'1 d'octubre de 2017".

El segon punt impugnat pel Govern per inconstitucional reafirmava el compromís de la Cambra legislativa regional "amb els valors republicans i apostava per l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la Monarquia".

"El 80% de la població comparteix aquests valors republicans i no volen viure en una Monarquia i això no canvia per cap resolució de cap tribunal", ha resolt Torrent.

El president considera un error pensar que qüestions de naturalesa política es puguin resoldre en els tribunals: "El posicionament del TC anul·lant una resolució política del Parlament desvirtua al propi tribunal, però a més amenaça greument l'autonomia parlamentària".

"El Parlament ha de poder expressar les opinions polítiques que vulgui sense restricció i sense que ningú les censuri", ha conclòs.

OPEN ARMS

A les declaracions al costat de Camps, el president del Parlament ha destacat la tasca que l'ONG realitza en el Mediterrani i ha criticat "el silenci còmplice de la majoria d'estats de l'entorn".

"És inacceptable que el Govern espanyol no solament no posi facilitats perquè tots els que es juguen la seva vida per salvar persones en el Mediterrani el puguin fer, sinó que actua com l'extrema dreta i amenaça amb multes de fins el 900.000 euros a Open Arms", ha lamentat.