Publicat 24/03/2020 12:00CET

Torra diu que els ajuntaments tenen competències per distribuir les targetes menjador

El president de la Generalitat, Quim Torra, participa en la videoconferència amb els presidents autonòmics
GENERALITAT

Defensa la coordinació amb els ens locals i afirma que les aniran rebent fins dimecres

BARCELONA, 24 mar� (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha contestat aquest dimarts a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que demanava més suport per les beques menjador, i ha defensat la coordinació constant amb els ens locals i "no compartir" que els ajuntaments no tinguin competències per distribuir les targetes moneder a les famílies.

Cinquanta alcalde catalans, gairebé tots de l'àrea metropolitana de Barcelona, havien reclamat per carta a Torra suport i coordinació amb la distribució de les targetes moneder, i municipis catalans van plantejar a Europa Press que la distribució es fes a través de les escoles i no dels consells comarcals i ajuntaments per no tibar més als serveis municipals.

En una carta dirigida a l'alcaldessa Colau, Torra ha recordat que la Llei de serveis socials estableix que els municipis de més de 20.000 habitants són responsables dels serveis socials bàsics, i com a tals de la gestió de les mesures implantades per donar compliment al decret llei de mesures urgents contra el Covid-19, en aquest cas a través del sistema de targetes de prepagament.

Torra ha afirmat que des del divendres 13 de març es va estudiar la millor solució per atendre a l'alumne beneficiari de les beques menjador i, després de valorar diverses alternatives, es va optar per les targetes de prepagament, però no es va poder anunciar fins a tenir l'aval del sistema de l'entitat bancària.

Des d'aquell mateix dia, Educació va mantenir un contacte "constant" amb els consells comarcals, el Consorci d'Educació de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, les que gestionen les ajudes individuals de menjador, ha continuat Torra, i es va comunicar les responsabilitats derivades del decret pel que fa a la distribució.

El 19 de març es va comunicar el pla de distribució de les targetes als ens locals, i el divendres 20 de març es van començar a distribuir i el repartiment conclourà aquest dimecres, d'acord amb la planificació prevista.

Ha contestat a l'escrit de Colau assenyalant que la coordinació entre Educació i els ens locals responsables de la gestió de les ajudes individuals ha estat constant, tant per correu com per grup de Whatsapp, i que no comparteix que "no tinguin competències en relació a la distribució de les targetes a les famílies i que aquesta distribució l'hagin fet sense cap tipus de suport per part de la Generalitat i dels centres educatius".

"GRAN COMPLEXITAT"

Torra ha subratllat que les instruccions dictades han deixat un ampli marge d'actuació als ajuntament: "Són vostès qui millor poden organitzar aquest procediment", i ha dit que la Generalitat ha estat oberta a les demandes diverses que els va fer arribar els ens implicats en el procés.

Ha afirmat que li consta "fefaentment" que tots els ajuntaments que ho han sol·licitat han rebut el suport i col·laboració d'Educació, els centres educatius i els consells comarcals, així com que els consells comarcals han fet arribar als consistoris la informació necessària per fer les comunicacions a les famílies.

Torra ha admès la "gran complexitat" del sistema implementat, però ha subratllat que la forma com les diferents administracions ho estan assumint és un excel·lent exemple de col·laboració.

El president de la Generalitat ha agraït l'oferiment del món local d'articular totes les mesures per garantir que les ajudes arriben a les famílies: "Això és el que veritablement importa, que tots junts siguem capaços d'atendre els drets dels nostres nens més vulnerables, i els agraeixo l'esforç que estan fent".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés