Actualitzat 17/03/2015 17:31

La superfície de Mercuri, com mai s'havia vist

Mercurio, a baja altitud
Foto: NASA

MADRID, 17 Mar. (EUROPA PRESS) -

   La nau espacial Messenger de la NASA posarà final als seus quatre anys de missió prop de Mercuri el pròxim 30 d'abril. Però abans de polsar el botó d''apagat', la sonda està enviant nou material, entre el qual es troben les millors imatges mai preses del planeta.

   Messenger es troba actualment a 15 quilòmetres de la superfície de Mercuri, la distància més petita a la qual s'ha situat en tots aquests anys. Per aquesta raó ha aconseguit noves perspectives sobre un dels descobriments més grans de la missió fins avui: el gel que s'amaga als cràters en ombra permanent prop dels pols de Mercuri.

   En aquesta zona el gel es manté congelat tot i la proximitat del Sol perquè mai té llum solar directa, ha explicat una de les responsables principals de la feina, Nancy Chabot, de la Universitat Johns Hopkins.

   Al principi, les fotografies dels cràters es veien negres, a causa que les seves vores brillants saturaven en excés les imatges. Però mitjançant el processament de les fotografies de manera diferent, Chabot ha pogut veure com els cràters foscos canviaven de color.

EL CRÀTER FULLER

  Un dels cràters de Mercuri, conegut com a Fuller, mostra àrees modelades de llum i foscor. Els experts indiquen que, potser, tingui algun tipus de material fosc, ric en carboni per sota de la capa de gel. El límit entre les zones clares i fosques està visiblement definit, el que suggereix que es van formar fa relativament poc temps.

   Per als científics, una possibilitat per a aquest succés és que una roca espacial que va viatjar des de l'exterior del Sistema Solar, s'ha acabat estavellant en Mercuri. El seu dipòsit d'aigua en forma de gel va acabar cobrint el material fosc del planeta.

   Mercuri també és famós pels cants llargs, o escarpaments, que es formen en gran part de la seva superfície. El més gran dels escarpaments, que poden ser de centenars de quilòmetres de llarg, és probablement una esquerda formada quan el planeta es va refredar i s'ha reduït amb el temps. Ara, Messenger ha vist versions en miniatura d'aquests escarpaments.

   Finalment, la nau ha fotografiat nous detalls en els 'buits' misteriosos descoberts quan la nau va entrar en òrbita. Àrees estranyament brillants dins d'alguns cràters, que han resultat ser depressions de manera irregular.

   Messenger va veure per primera vegada aquests 'buits' en Mercuri el 2011, però les últimes imatges mostren aquestes depressions amb més detall.

   Les imatges en primer pla mostren que els buits es veuen més joves que gairebé qualsevol altra zona de Mercuri. Això també suggereix que el planeta ha passat fa poc per algun tipus de canvi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés