Actualitzat 18/07/2014 12:43

Detinguts 66 membres d'una xarxa d'indis i pakistanesos que organitzava matrimonis de conveniència

Red de tráfico ilegal de seres humanos
EUROPA PRESS

Facilitaven l'entrada il·legal als Estats Units enviant com a turistes a Centreamèrica persones en situació irregular a Europa

MADRID, 18 jul. (EUROPA PRESS) -

Agents de la Policia Nacional, amb la col·laboració d'Europol, Interpol i autoritats de Dinamarca, Noruega, Alemanya, Costa Rica, Estats Units i Índia han desarticulat una xarxa dedicada al tràfic il·legal d'éssers humans que organitzava matrimonis simulats per 12.000 euros i falsificava documents per poder entrar als EUA o Europa a canvi de 25.000 euros.

Segons ha informat la policia, es tracta d'una xarxa formada per indis i pakistanesos que ha arribat a obtenir més de 300.000 euros de beneficis. En total, s'han realitzat 17 escorcolls a domicilis i comerços de Barcelona, València, Alacant i Múrcia. Un d'aquests, situat a Santa Coloma de Gramanet (Barcelona), era una impremta on l'organització falsificava tots els documents.

La investigació va començar l'octubre del 2013, després de la denúncia d'una víctima de l'organització, qui va afirmar haver estat captada al seu país d'origen pels membres de la xarxa per ser portada il·legalment fins a Espanya. Després de fer les primeres indagacions, es va poder comprovar com l'organització remetia de manera freqüent paquets a diverses províncies, sobretot a València, Alacant i Múrcia, recollits per les mateixes persones i a l'interior dels qual hi havia targetes de residència falsificades que permetia a indis i pakistanesos treballar en tasques agrícoles.

L'activitat més lucrativa de la xarxa era la concertació de matrimonis falsos entre ciutadans indis o pakistanesos amb dones europees utilitzant documents falsificats que eren presentats als registres civils on contreien matrimoni per, així, tramitar fraudulentament permisos de residència de la Unió Europea.

Aquests matrimonis es feien a països diferents al d'origen de la dona per evitar problemes. Els estrangers havien de pagar entre 10.000 i 12.000 euros, a més de fer-se càrrec de les despeses de la falsa núvia i dels membres de la xarxa que l'acompanyaven.

A més, però, l'organització estava especialitzada en tràfic il·legal de persones, i donava sortida a immigrants que eren a Espanya de manera il·legal i volien viatjar als Estats Units. En la majoria dels casos viatjaven en qualitat de turista a països de l'Amèrica Central i, un cop allà, els ajudaven a entrar als Estats Units de manera clandestina. El cost de l'operació arribava als 25.000 dòlars.

També oferien entrar a Europa, aparentment de manera legal, mitjançant la tramitació fraudulenta de visats en missions diplomàtiques europees de l'Índia per motius d'estudis o feina, generalment.

Per poder dur a terme totes les accions il·legals, tenien una impremta situada a Santa Coloma de Gramanet, propietat d'un ciutadà pakistanès amb coneixements d'informàtica, que era utilitzada com a tapadora d'un laboratori on l'organització falsificava tots els documents. Elaboraven falsos volants d'empadronament, certificats de naixement o solteria, targetes de residència o passaports falsos.

Quan es va escorcollar, van confiscar més de mil documents falsificats, una impressora d'alta qualitat, una màquina específica d'enganxat de làmines de documents i gran quantitat de laminats de plàstic per a la fabricació de documents, com també telèfons mòbils, targetes SIM, segells d'empreses i diners en efectiu.

L'operació policial es va practicar en dues fases. La primera es va desenvolupar durant l'abril i el maig del 2014, en la qual es van detenir un total de 25 persones a la localitat murciana de Torre Pacheco. Una vegada reunides totes les proves, a mitjan mes de juny es va procedir a la segona fase de l'operatiu, que es va saldar amb la detenció de 41 persones, entre les quals hi havia els màxims responsables de la detenció.

L'operació ha estat duta a terme per la Brigada Central contra el Tractament d'Éssers Humans de la UCRIF Central de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres, la UCRIF de les Brigades Provincials d'Estrangeria i Fronteres de València, Barcelona, Alacant i Múrcia, i el Grup Operatiu d'Estrangeria de la Brigada Local d'Estrangeria i Fronteres de Dènia. A més de la col·laboració d'Europol i Interpol i les autoritats de Dinamarca, Noruega, Alemanya, Costa Rica, Estats Units, Nova Delhi i Índia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés