Publicat 21/8/2020 12:40:44 +02:00CET

Successos.- Desmantellades dues organitzacions que traficaven amb immigrants irregulars entre Espanya i França

La investigació es va iniciar a Navarra i hi ha 15 persones detingudes a Bilbao, Vitòria, Madrid, Irun i Lleida

PAMPLONA, 21 ago. (EUROPA PRESS) -

Agents de la Policia Nacional han desmantellat dues organitzacions criminals dedicades presumptament al trànsit d'immigrants irregulars entre Espanya i França. Les organitzacions, assentades a Bilbao i Vitòria, haurien facilitat el pas a França de diversos centenars d'immigrants irregulars generant grans beneficis.

Hi ha 15 persones detingudes a Bilbao (6), Vitòria (3), Madrid (3), Irun (2) i Lleida (1), inclosos els dos líders que han ingressat a la presó. S'han registrat dos domicilis a Vitòria on s'han intervingut 3.000 euros, un vehicle, 24 telèfons mòbils, material informàtic i diversa documentació, ha informat en un comunicat la Delegació del Govern a Navarra.

La investigació es va iniciar amb la detenció a Navarra d'una persona que havia estat sorpresa en diverses ocasions traslladant immigrants irregulars des de la comunitat foral fins a França.

Després de diverses gestions, els agents van poder constatar l'existència de dues organitzacions criminals diferents, que en ocasions cooperaven entre si, dedicades a afavorir el trànsit d'immigrants irregulars d'origen africà entre Espanya i França.

Els migrants arribaven en pastera a diferents punts de les costes espanyoles, on eren derivats a diferents ONG. Era aquí, o fins i tot abans de la seva sortida del Marroc, on les xarxes els captaven amb la promesa de traslladar-los des d'Espanya a França a canvi de quantitats properes als 200 euros.

DIVERSOS ITINERARIS

Les dues organitzacions tenien establerts diversos itineraris per desplaçar els immigrants des de les ciutats en les quals estaven acollits fins a Irun, passant per llocs com Madrid, Bilbao, Vitòria i Sant Sebastià, on comptaven amb col·laboradors que rebien als immigrants i els facilitaven bitllets de tren i autobús per continuar el seu viatge fins a la ciutat guipuscoana.

Una vegada a Irun, si les condicions eren les adequades, les organitzacions facilitaven de manera immediata l'encreuament a França. En cas contrari, els immigrants eren conduïts a la seu d'una ONG on esperaven el moment oportú.

Per dur a terme l'encreuament de frontera, els dos entramats criminals utilitzaven mètodes diferents. Un d'ells traslladava als immigrants en vehicle des d'Irun fins a la localitat francesa d'Bayona, mentre que l'altre usava preferentment línies d'autobusos regulars en franges horàries molt determinades.

En tots dos casos els immigrants acudien a una ONG de la ciutat francesa o a un centre d'acolliment on esperaven fins a rebre, a través d'aplicacions telefòniques de missatgeria, els bitllets per continuar fins a la seva destinació final a França o en altres països europeus.

Els agents calculen que diversos centenars d'immigrants irregulars han creuat la frontera entre Espanya i França a través del suport d'aquestes organitzacions, havent obtingut grans beneficis per això.

L'operatiu policial ha finalitzat amb l'arrest dels dos líders i altres 13 integrants com a presumptes autors de delictes de pertinença a organització criminal i contra els drets dels ciutadans estrangers.

S'ha realitzat l'entrada i registre en dos domicilis de Vitòria en els quals s'han intervingut 3.000 euros, un vehicle, 24 telèfons mòbils, material informàtic i diversa documentació.

La instrucció de les investigacions ha estat dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 2 de Pamplona.