Publicat 17/1/2014 10:33:29 +01:00CET

Desmantellada una trama de blanqueig de capitals procedents del narcotràfic

Droga intervenida por la Guardia Civil.
EUROPA PRESS/GUARDIA CIVIL.

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil han detingut en diverses províncies 54 membres d'una banda presumptament dedicada al narcotràfic de cocaïna i al blanqueig dels capitals generats, han informat aquest divendres fonts policials.

La droga era traslladada via marítima des de Sud-amèrica oculta en contenidors o carregaments de fruites, o via aèria mitjançant mules, i els diners obtinguts amb el tràfic de drogues era blanquejat a través de testaferros que regentaven empreses legalment constituïdes, amb l'assessorament de dues gestories i una entitat bancària.

L'operació ha bloquejat 32 immobles relacionats amb la trama valorats en uns 7 milions d'euros i nombrosos comptes corrents, i ha detingut 26 persones a Barcelona, 14 a València, set a Tarragona, dos a La Jonquera (Girona), dos a Múrcia, una a Castelló, una a Alacant i una altra a Madrid.

Els agents han intervingut 330 quilos de cocaïna, 1,5 milions d'euros en efectiu, 12 armes de foc, gairebé 1.900 cartutxos de divers calibre, 16 vehicles i diverses joies d'alta gamma.

L'operació va començar el mes de març del 2011 amb la investigació d'una important organització amb infraestructura suficient per importar, emmagatzemar i distribuir grans quantitats de cocaïna, que també havia creat una trama per blanquejar gran part dels diners obtinguts del narcotràfic.

La investigació policial va aconseguir identificar els integrants de la trama, la seva jerarquia i el seu rol en l'organització, els diversos mètodes per introduir la cocaïna i l'estructura destinada al blanqueig de capitals.

Els mètodes més utilitzats eren el 'ganxo cec' en contenidors procedents de Sud-amèrica via marítima o ocult en una partida de fruita --del qual va confiscar 206 quilos al Port de Valencia l'agost--.

La investigació va destapar l'estructura que el grup criminal posseïa a Barcelona destinada al blanqueig de capitals procedents de la venda de la droga, i la base era l'explotació d'empreses legals dedicades a la venda de fruita, adquisició d'habitatges, locals i vehicles per part de testaferros.

MESURES DE SEGURETAT

Els 18 escorcolls realitzats van permetre conèixer el grau d'organització de la trama, així com l'elevat tren de vida del màxim responsable i la seva dona; el cap de la xarxa feia gala d'una extrema violència.

La banda tenia unes sofisticades mesures de seguretat i un extrem cura en les comunicacions entre els seus integrants, amb canvi continu de telèfons mòbils i encriptació dels seus missatges, i no dubtava a utilitzar la violència, el que li va portar a enfrontaments amb altres narcos.

Dels 54 detinguts, als quals se'ls imputa els delictes de tràfic d'estupefaents, blanqueig de capitals i tinença il·lícita d'armes, 32 van ingressar a la presó i la resta van quedar en llibertat amb càrrecs.