Publicat 11/04/2014 12:49

Successos.- Cau una trama que introduïa immigrants simulant que eren professionals del bàsquet

15 detinguts a les Canàries i Barcelona per afavorir la immigració il·legal

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA, 11 abr. (EUROPA PRESS) -

La Policia Nacional ha detingut 15 persones a les Canàries i Barcelona que formaven presumptament una xarxa dedicada a afavorir la immigració il·legal de ciutadans dominicans amb falses ofertes de feina, simulant que eren jugadors de bàsquet professionals 'fitxats' a Espanya.

La Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de Las Palmas, en col·laboració amb les de Barcelona i Arrecife (Lanzarote), ha tancat l'esmentada operació amb la detenció dels dos últims integrants de l'organització criminal, que presumptament es dedicava a afavorir la immigració il·legal de ciutadans dominicans, així com l'obtenció d'autoritzacions de treball fraudulentes per part de ciutadans dominicans.

Pel que fa als detinguts són tots d'origen dominicà i els arrestos s'han procedit de manera simultània a les illes de Gran Canària i Lanzarote, així com la ciutat de Barcelona.

Respecte a la investigació, va començar el 2013 quan es va comprovar que dos ciutadans dominicans, que haurien entrat a Espanya amb visat de residència i treball com jugadors professionals d'un club de bàsquet de l'illa de Lanzarote del CB Guayacanes, realment mai haurien jugat professionalment per al l'esmentat club, ja que segons va comunicar la Federació Canària de Bàsquet, en els anys d'arribada d'aquestes persones l'esmentat club "no estaria ni tan sols federat".

Després, van comprovar que els dos jugadors citats haurien estat donats d'alta davant de la Seguretat Social, així com donats de baixa de manera "gairebé immediata" per aparentar normalitat laboral. Aquests fets va fer que es comprovessin que més estrangers de nacionalitat dominicana haurien també franquejat la frontera espanyola fent-se passar per jugadors de bàsquet professionals.

Així, i segons van poder comprovar, el sistema consistiria a presentar davant de la Subdelegació del Govern central a Las Palmas i la Direcció Insular de Lanzarote contractes de treball com a jugadors de bàsquet a favor de ciutadans dominicans al seu país d'origen, donant suport als esmentats contractes amb falsos contractes de patrocini amb empreses i fins i tot amb el mateix Ajuntament d'Arrecife per aparentar solvència econòmica per fer front als mateixos.

Seguidament, i una vegada que el suposat jugador es trobava a l'illa, se li donava d'alta davant de la Seguretat Social per tramitar la corresponent autorització de residència i treball, perquè "de manera gairebé immediata, una vegada obtinguts els papers, eren novament donats de baixa".

També es va poder comprovar que el presumpte frau portat a terme "no només era utilitzat per introduir a Espanya ciutadans dominicans des del seu país d'origen sinó que a més s'aplicava a ciutadans dominicans que, trobant-se regularment a Espanya, mancarien d'autorització de treball".

Per a això, els citats clubs de bàsquet venien suposadament falsos contractes de treball als ciutadans per presentar els esmentats contractes amb falsos patrocinis davant de l'administració, de tal forma que el jugador professional de bàsquet "no era en cap cas federat, evidenciant-se així l'engany al qual era sotmesa l'Administració".

L'organització aprofitava l'existència real dels clubs de bàsquet 'Guayacanes' i 'Quisqueya' per fer falses ofertes de feina en qualitat de jugadors o entrenador.

Aconseguien l'accés a territori nacional d'estrangers des de República Dominicana, i, una vegada a Espanya, facilitaven la renovació de l'autorització de residència o fins i tot demanar el canvi de modalitat d'autorització de residència a autorització de residència i treball per compte d'altre perquè els estrangers que obtinguessin fraudulentament l'esmentada autorització poguessin treballar legalment a Espanya "sense aixecar sospites de com haurien obtingut el citat permís".

VINCLE FAMILIAR

Així, després de centrar la investigació en les persones amb responsabilitat i gestió en els clubs de bàsquet citats, es va evidenciar un vincle familiar entre tots ells, presentant els deu directius dels dos clubs llaços familiars entre els mateixos, destacant-se que el patriarca del clan, J.C.P., tresorer del CD. Guayacanes hauria tingut un fill en comú amb I.O., vocal del mateix club, que al seu torn hauria contret matrimoni amb una altra filla de l'abans citat, E.C.L., tresorera del CD Quisqueya.

Tot això per regularitzar la seva situació a Espanya, i sent aquesta última parella real amb la qual a més tindria un fill d'un dels suposats jugadors del club de bàsquet esmentat. Així, el capitost J.C.L. va ser detingut fa poc, ja que havia estat il·localitzable des de febrer, quan s'hauria desenvolupat l'operació en Gran Canària, Lanzarote i Barcelona.

En aquest sentit, destaca la circumstància que el mateix hauria estat detingut per fets similars portats a terme en relació amb un altre club de bàsquet a Vecindario (Gran Canària), el CB Saona, respecte al qual exercia el càrrec de vicepresident, per la qual cosa ja hauria estat condemnat.

Apunten que en virtut de la investigacions realitzades, es va detenir un total de 15 persones figurant 7 dels mateixos dins dels òrgans d'administració dels clubs esportius Guayacanes i Quisqueya, als quals se'ls va imputar els presumptes delictes de falsedat documental, afavoriment de la immigració il·legal i pertinença a organització criminal, detenint les 8 persones restants per un presumpte delicte de falsedat documental, passant els arrestats al Jutjat d'Instrucció Número Dos dels de Las Palmas de Gran Canaria.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés