Actualitzat 12/05/2014 12:59

600 detinguts per fraus a l'erari públic de més de 7 milions

Els acusats van aconseguir 1.544 altes fraudulentes en la Seguretat Social amb 29 empreses

MADRID, 12 maig (EUROPA PRESS) -

La Policia Nacional ha detingut 313 persones i imputa 328 més, sobretot a les províncies de Barcelona i Girona, fraus a l'administració pública que superen els 7,7 milions d'euros.

Segons ha informat la policia en un comunicat, mitjançant la creació d'un total de 29 empreses fictícies a la província de Barcelona, han aconseguit produir 1.544 altes en la Seguretat Social de manera fraudulenta amb la finalitat de cobrar prestacions i subsidis d'atur o l'obtenció i renovació de permisos de residència.

Les tres investigacions policials --desenvolupades a les províncies de Barcelona, Girona, Lleida, València, Madrid, Càceres i Alacant-- van començar fa diversos mesos després de ser detectades les empreses que cometien fraus a la Seguretat Social i al Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).

Als detinguts se'ls imputen presumptes delictes contra la Hisenda Pública i la Seguretat Social, contra els drets dels treballadors, falsedat documental i estafa.

DOS INDIGENTS MARROQUINS COM A TESTAFERROS

La primera d'aquestes investigacions va començar per la Unitat Central contra les Xarxes d'Immigració i Falsedats Documentals (Ucrif) de Girona en detectar-se un total de 12 empreses fictícies, amb domicili social a la ciutat de Barcelona, que es dedicaven a donar d'alta treballadors estrangers perquè, de manera fraudulenta, un total de 744 individus poguessin cobrar prestacions o subsidis d'atur o obtenir permisos de residència.

En concret, dos homes indigents de nacionalitat marroquina constaven com a administradors de les empreses (un d'ells de cinc empreses i l'altre de set). En aquesta operació han estat detingudes 105 persones i encausades 144, en la seva majoria marroquines, a les províncies de Barcelona, Girona, Castelló, Madrid, Càceres i Alacant.

El frau ocasionat a la Seguretat Social, per impagament de quotes, i al Servei Públic de Feina Estatal (SEPE) per prestacions i subsidis obtinguts il·lícitament, ascendia a 3,8 milions d'euros.

CONNIVÈNCIA D'UNA GESTORIA

La segona de les investigacions es va desenvolupar a Barcelona arran d'una denúncia presentada per un ciutadà que afirmava que tres homes pakistanesos van crear una empresa fictícia usurpant el seu nom i falsificant la seva firma.

Una vegada comprovada la denúncia, s'ha constatat l'existència de sis empreses amb idèntica estructura i administradors, coordinades i assessorades per una gestoria de la ciutat les empreses de la qual simulaven contractes de treball i posteriors acomiadaments a ciutadans estrangers que necessitessin regularitzar la seva situació administrativa a Espanya o adquirir els drets per poder percebre prestacions o subsidis d'atur.

En aquesta operació policial han estat detingudes 53 persones i encausades altres 44, en la seva majoria pakistaneses, a les províncies de Barcelona, Lleida, València i Getafe (Madrid). En aquest cas, el frau a la Seguretat Social, per impagament de quotes, i al SEPE per prestacions i subsidis obtinguts il·lícitament, puja a un milió d'euros.

Finalment, la tercera de les operacions va començar el mes de juny de l'any 2013 quan els agents van rebre informacions referents a l'existència d'una empresa fictícia, dedicada a la construcció, a Mataró (Barcelona).

Després de les investigacions, els agents van detectar onze empreses més que tenien en comú els seus administradors d'origen marroquí i el domicili social.

Entre totes elles, la policia va comprovar el transvasament de treballadors, donant-los de baixa en unes empreses i, tot seguit, d'alta en una altra mitjançant contractes falsos de treball que permetien als interessats sol·licitar o renovar els seus permisos de residència i acumular els períodes mínims exigits per la llei per cobrar prestacions o subsidis d'atur.

Segons ha indicat la policia, el màxim responsable d'aquesta trama era un ciutadà espanyol d'origen marroquí, que era l'intermediari i captador, amb l'assessorament professional d'una gestoria de Mataró.

En aquesta operació policial, els agents han detingut 155 persones i han imputat delictes de frau a altres 74, en la seva majoria marroquines, a la província de Barcelona. El frau ocasionat amb la Seguretat Social, per impagament de quotes, i al SEPE per prestacions i subsidis obtinguts il·lícitament puja als tres milions d'euros.

LLUITA CONTRA EL FRAU

L'increment d'aquest tipus de frau contra la Seguretat Social i el SEPE ha propiciat la firma del conveni de col·laboració entre el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social i el Ministeri de l'Interior sobre coordinació entre la Inspecció d'Ocupació i Seguretat Social i les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, en matèria de lluita contra la feina irregular i el frau a la Seguretat Social el dia 30 d'abril del 2013.

Les investigacions han estat desenvolupades pel Grup setè de la UCRIF de Barcelona, UCRIF de Girona, UCRIF Central C.G. Estrangeria i Fronteres, GOE Comissaria Local de Mataró (Barcelona), UCRIF de la Comissaria Provincial de Lleida, UCRIF de la J.S.P. València, UCRIF de la Comissaria Provincial de Castelló, UCRIF de la Comissaria Provincial d'Alacant, UCRIF de la Comissaria Provincial de Càceres, Brigada Local d'Estrangeria i Fronteres de Getafe (Madrid), Observatori del Frau de la Tresoreria General de la Seguretat Social (Direcció Provincial de Barcelona) i la Inspecció de Treball i Seguretat Social del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés