Publicat 21/04/2020 14:56

SOS Racisme avisa que l'estat d'alarma ha fomentat la "impunitat policial"

Control de la Gurdia Urbana de Barcelona durant el primer dia laborable de la segona setmana des que es va decretar l'estat d'alarma al país a conseqüncia del coronavirus, a Barcelona/Catalunya (Espanya) a 23 de mar de 2020.
David Zorrakino - Europa Press

7 dels 12 casos de racisme identificats durant el confinament impliquen els cossos de seguretat

BARCELONA, 21 abr. (EUROPA PRESS) -

L'estat d'alarma per coronavirus ha fomentat la "impunitat policial contra les persones racializadas no blanques", segons dades de l'ONG SOS Racisme, que afirma que 7 dels 12 casos de racisme identificats per l'entitat durant el primer mes de confinament han estat relacionats amb cossos de seguretat locals o nacionals.

Ho han indicat aquest dimarts la coordinadora del servei d'atenció i denúncia de SOS Racisme, Alícia Rodríguez, i l'expert en drets humans i membre del consell de l'ONG, Karlos Castilla, que han presentat l'informe de l'entitat sobre racisme a Catalunya de l'any 2019, en una roda de premsa telemtica.

Les dades de l'ONG apunten que el percentatge de casos de racisme detectats durant el confinament ha augmentat del 15 al 58%, i que la gran majoria no han estat denunciats: "Els abusos policials són ara més difícils d'identificar i reportar; si abans ja hi havia infradenuncia en aquest mbit, ara s'ha multiplicat", ha sostingut Castilla.

De fet, encara que la majoria de situacions de racisme detectades per l'entitat l'any passat van ser entre particulars --el 27% del total--, fins el 28 casos van estar vinculats als cossos de seguretat, segons l'ONG; i el 36% d'aquests mai van ser denunciats.

Rodríguez ha assegurat que durant l'estat d'alarma "s'est legitimant la falta de drets de la ciutadania i hi ha dificultats per dur a terme les denúncies"; per la qual cosa el racisme s'est agreujant, especialment, entre els collectius més vulnerables: venedors ambulants, treballadores sexuals i joves migrants que viuen al carrer.

Per a Castilla, que a més de membre de SOS Racisme és doctor en dret, el codi penal i l'anomenada 'Llei Mordassa' estan donant "un ampli marge de discrecionalitat als cossos de seguretat per actuar sense dialogar" durant el confinament; fet pel qual no descarta que les denúncies per abusos policials augmentin en acabar l'estat d'alarma.

SOS Racisme ha indicat que, a causa de l'estat d'excepcionalitat, no han pogut personar-se en cap dels casos identificats durant aquest període, per ha assegurat que est estudiant intervenir en dos successos concrets: un incident entre la Policia Local de la Bisbal de l'Empord (Girona) i un jove d'origen afric; i un cas d'insults racistes entre particulars contra una dona d'origen xins.

L'MBIT PRIVAT

Per a l'entitat, el racisme és un problema estructural que afecta especialment l'esfera privada; mbit en el qual han detectat almenys quatre casos de discriminació o agressió durant l'estat d'alarma: "No es tracta de problemes de convivncia, si no de vulneració de drets amb motivacions racistes", ha dit Rodríguez.

"El racisme en l'mbit privat és la tipologia més nombrosa per segon any consecutiu durant el 2019; un fet que demostra que contínua la invisibilización del racisme, i que manca sensibilitat i desig d'identificar-ho per corregir-ho mitjanant polítiques públiques", ha afegit Rodríguez.

Sobre la incidncia d'aquest fenomen concret durant l'estat d'alarma, Castella ha destacat l'aparició de "policies de barri o de bloc"; ciutadans que, ha afirmat, s'han pres atribucions que no els pertoquen i actuen amb superioritat i racisme davant ciutadans no blancs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés