Publicat 17/11/2015 13:07

Solana veu més efectiva l'"asfíxia" econòmica a l'ISIS que els bombardejos

No es resoldrà tot fins a posar "en contacte actiu" l'Iran i l'Aràbia Saudita

BARCELONA, 17 nov. (EUROPA PRESS) -

L'exsecretari general de l'OTAN i exalt representant per a la Política Exterior i la Seguretat Comuna d'Europa ('Mr.Pesc'), Javier Solana, ha afirmat aquest dimarts que el més efectiu per acabar amb l'Isis és una estratègia d'"asfíxia" econòmica, per sobre de bombardejar els territoris on tenen implantació, sobretot Síria.

En declaracions a Europa Press després d'inaugurar una jornada a ESADE sobre tendències globals i estratègies metropolitanes, ha dit: "Costa treball entendre com no ens fiquem més seriosament en el finançament" de l'Isis.

Solana ha interpretat que França aposta per bombardejar Síria després dels atemptats de divendres a París perquè "s'ha sentit agredida des de l'exterior i l'interior" --alguns terroristes tenien passaport francès--, però ha avisat que aquesta mesura no arreglarà el problema.

EL PAPER D'ESPANYA

Sobre la possibilitat que el Govern espanyol doni suport a l'estratègia bèl·lica de França, ha insistit que "la solució no serà militar", i ha animat Espanya a actuar amb lideratge, responsabilitat i en coordinació amb la resta de països europeus i de la Mediterrània.

"Centrar-se en el bombardeig militar a ISIS no donarà la solució, com a mínim només d'aquesta manera", i ha insistit en la necessitat d'atacar les vies de finançament de l'Isis, que són sobretot les procedents de la venda de petroli.

INGRESSOS DEL PETROLI

Ha criticat que "puguin veure's a les carreteres que surten de Síria cadenes de centenars de camions que exporten petroli del territori controlat per Isis", una mercaderia que compren altres països i contribueixen així a finançar els terroristes.

"Si els camions no sortissin i ningú ho comprés, això no ocorreria. Controlar aquest tipus de coses és molt més fàcil, teòricament, que altres coses", com la intervenció militar a la zona, ha afegit.

Per a Solana, el millor és "asfixiar-los per carència econòmica, encara que després hi hagi persones i fins i tot algun país que puguin seguir finançant", fet que no pot comparar-se amb les quantitats ingents de diners que ingressen amb la venda de petroli.

XIÏTES I SUNNITES

Aquesta estratègia serviria per menyscabar el poder de l'ISIS, tot i que Solana ha avisat que el problema no se solucionarà definitivament fins que es posi "en contacte actiu a dos grans països: l'Iran i l'Aràbia Saudita", com a capitals dels xiïtes i els sunnites, respectivament.

"El que estem veient avui és encara una gran batalla històrica entre xiïtes i sunnites, que ara tenen el territori del conflicte a Síria, però podria haver estat un altre país on hi hagués una barreja de xiïtes i sunnites", ha manifestat, després d'asseverar que la solució ha de buscar-se pels cursos polítics.

RÚSSIA, ELS EUA I EUROPA

Solana ha celebrat que la comunitat internacional arribés a un acord amb l'Iran per frenar la proliferació d'armes nuclears: "L'espai que es va obrir llavors era fonamental, i s'havia d'haver aprofitat amb molta més energia i amb més dinamisme per seguir buscant converses intel·ligents entre ambdós països".

"Immediatament després de tancar l'acord van haver de tornar-se a seure per mirar amb panoràmica més àmplia i buscar acords, no només en el nuclear. Quedava molt per resoldre, com veiem ara", ha prosseguit.

I ha conclòs: "La tensió a Síria entre Rússia, els Estats Units i Europa és forta, però crec que és perfectament soluble si ens posem a debatre en el mateix ambient, amb la mateixa energia i la mateixa tenacitat que quan ens vam posar a negociar amb Teheran l'acord nuclear".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés