Publicat 04/02/2014 18:17

La Síndica de Greuges de Barcelona demana canvis en el servei porta a porta per a discapacitats

La Síndica De Greuges De Barcelona, Maria Assumpció Vilà
EUROPA PRESS

BARCELONA, 4 febr. (EUROPA PRESS) -

La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha instat l'Ajuntament a introduir canvis en el servei municipal porta a porta per a discapacitats, perquè malgrat ser essencial per als seus usuaris, "està poc regulat, amb criteris massa generals" i no té les garanties pressupostàries suficients.

En un informe fet públic aquest dimarts, Vilà ha exigit blindar econòmicament aquesta prestació i garantir la seva universalitat, ja que el 2012, "no es van poder atendre més de 14.000 viatges a falta d'assignació pressupostària", tot i que també es van registrar altres 15.000 casos en els quals els usuaris no van comparèixer malgrat haver sol·licitat un servei.

El 2012, el pressupost per a aquest servei s'ha reduït un 11% en relació amb 2011, tot i que hi ha hagut un increment del 3,2% del nombre d'usuaris atesos.

Vilà ha reclamat que aquesta prestació estigui plenament garantida i que figuri en la cartera de serveis socials, i ha posat de manifest que la seva demanda anirà incrementant-se els anys vinents, per l'envelliment de la població i de l'esperança de vida.

DRET A L'AUTONOMIA

Segons la Síndica, tota persona té dret a l'autonomia, a la mobilitat personal i a la no discriminació, per la qual cosa els poders públics estan obligats a "portar a terme polítiques que emparin especialment a les persones amb discapacitat a gaudir dels drets que la Constitució confereix a tots els ciutadans".

Després d'analitzar la regulació espanyola i catalana, la Síndica ha diagnosticat que "no hi ha una normativa clara en relació amb els subjectes que poden fer ús, les condicions d'accés i el nivell d'obligatorietat", ni tampoc un finançament garantida per part dels poders públics.

L'any 2012, el cost del servei ha estat d'aproximadament 5 milions, un 11% menys que al 2011, quan es va situar en 5,2 milions, i des de la seva posada en marxa, el seu pressupost sempre se n'havia anat incrementant fins al 2011, any que va produir un canvi de tendència, ja que en 2012, el pressupost es va situar a nivells del 2009.

Per a Vilà, aquesta disminució pressupostària pot afectar al dret de mobilitat dels ciutadans discapacitats, malgrat l'increment de la demanda: si el 2011 es van atendre 3.658 persones, en 2012 han estat 3.777, i en cinc anys, la variació ha estat del 36%.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés