Publicat 20/07/2015 11:32

La Síndica de Barcelona insta compensar els barris més afectats pel turisme

BARCELONA, 20 jul. (EUROPA PRESS) -

La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha instat aquest dilluns l'Ajuntament a compensar els barris més afectats pel turisme --com els de Barceloneta, Sagrada Família i Gòtic-- i a "prevenir els efectes negatius que aquest pugui tenir sobre la ciutadania".

Segons un estudi de la Síndica tancat el juny, aquests barris necessiten més ingressos "per poder introduir millores" i, en aquest sentit, ha recomanat al consistori incrementar o disposar de la totalitat de l'import recaptat per l'impost sobre les estades en establiments turístics i instaurar fórmules tributàries específiques que repercuteixin directament a l'Ajuntament, com l'IBI o la taxa de recollida de residus.

Vilà considera que Barcelona es s'ha de dotar d'un pla per planificar i regular el turisme, elaborat a través d'un procés de participació "ampli i transversal" i d'acord amb dades objectives.

La Síndica ha defensat una moratòria per a tota mena d'establiments turístics "fins que s'hagin pogut establir uns criteris basats en l'interès comú", com ha fet el Govern d'Ada Colau.

Ha plantejat una regulació estricta dels pisos turístics, amb llicències "temporals, revocables i planificades", i autoritzar la seva ubicació prioritàriament en edificis exclusius o en locals comercials no destinats a habitatges.

CONDICIONS LABORALS

Defensa que l'administració ha de vetllar per unes condicions laborals dignes en el sector turístic, per la qual cosa li demana promoure inspeccions laborals per detectar situacions irregulars i, a més, un compromís dels empresaris del sector per generar ocupació de qualitat.

Vilà també proposa impulsar un estudi en profunditat en aquest àmbit per valorar la dimensió de les externalitzacions del sector i les seves repercussions en matèria de dret laboral.

La Síndica demana a l'Ajuntament que faciliti l'accés gratuït a la ciutadania als recintes municipals que són patrimoni cultural de la ciutat, com el Park Güell i el Castell de Montjuïc, "sense que hagi d'anar en detriment de les mesures de protecció patrimonial que aquests espais precisen".

Considera que la limitació d'accés a aquests espais pot aconseguir-se per altres vies --limitant el nombre de visites diàries, entre d'altres-- en lloc de cobrar l'entrada, opció que creu que limita "el dret a gaudir d'aquest patrimoni a la ciutadania".

Vilà recomana a l'Ajuntament escoltar els veïns per possibilitar la sostenibilitat del turisme i l'equilibri amb les característiques de cada territori, i que s'abordin qüestions com la mobilitat turística, la contaminació acústica --proposa instal·lar mecanismes de control--, els usos de l'espai públic, la convivència i l'incivisme.

Demana garantir la qualitat mediambiental de la ciutat, posa especial èmfasi a estudiar els creuers que atraquen al Port de Barcelona, i publicar els resultats.

La Síndica va decidir obrir l'agost del 2014 l'estudi per abordar l'impacte turístic, per al qual ha mantingut reunions amb regidories, departaments i districtes de l'Ajuntament, amb sindicats i gremis, entre d'altres actors vinculats al sector.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés