La síndica de Barcelona demana mantenir les ajudes a famílies amb menors de 16 i revisar requisits

La síndica de Barcelona demana equiparar l'alçada mínima exigida a la Urbana amb
EUROPA PRESS - Archivo
Publicat 5/4/2019 12:41:04CET

BARCELONA, 5 Abr. (EUROPA PRESS) -

La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha recomanat a l'Institut Municipal de Serveis Socials mantenir les quanties destinades a les ajudes a nens i adolescents, i replantejar alguns requisits per accedir i millorar la notificació dels resultats de les sol·licituds.

També ha demanat a l'institut municipal recordar a les famílies com optar a beques menjador i més proactivitat per part dels serveis socials, ha ressaltat aquest divendres en un comunicat després d'actuar d'ofici per analitzar el fons extraordinari per a les ajudes puntuals a famílies amb menors de 16 anys, després de rebre diverses queixes de persones a les quals se'ls havia denegat.

Ha recordat que l'Ajuntament va aprovar el 2015 crear aquest fons extraordinari destinat a famílies amb menors de 16 anys, i que el 2018 estava vinculat al fet que les persones sol·licitants havien d'estar en seguiment dels serveis socials, amb expedient obert abans del 31 de desembre del 2017.

"EFECTE PERVERS"

Aquest requisit va motivar la presentació de diverses queixes entre el juliol i novembre del 2018, i diverses famílies van assegurar que amb la denegació d'aquesta ajuda d'urgència social se'ls denegava també la beca menjador, encara que abans sí disposaven d'aquestes ajudes.

Algunes de les famílies que van presentar queixes van ressaltar que, com van ser preceptores d'aquestes ajudes durant el 2017, havien pogut gestionar millor la seva economia domèstica i no havien requerit tornar als serveis socials malgrat que persistia la situació de precarietat, motiu pel qual van tornar a demanar l'ajuda, que se'ls va denegar precisament per no haver acudit a serveis socials.

Així, la Sindicatura creu que el fons podria estar produint un "efecte pervers", perquè promou l'autonomia de les famílies, però després aquesta mateixa autonomia els impedeix tornar a accedir a les ajudes i els força a tornar a sol·licitar el suport dels serveis socials, cosa que demana revisar la síndica, que també ha demanat que la denegació es faci per escrit i no només via SMS.

MANTENIR ELS RECURSOS

Vilà ressalta que el 2016 es van destinar 10,8 milions a aquest fons i que el 2017 es va incrementar la quantitat fins als 17,5, però que el 2018 va baixar a 16,5 milions, però ha assenyalat que l'Ajuntament va defensar en la seva resposta a la sol·licitud de la síndica que el total de despesa destinada a cobrir necessitats bàsiques el 2018 superava el 2017 malgrat aquesta reducció.

No obstant això, la síndica ha destacat "la importància de no retallar, en cap cas, les partides destinades específicament a nens i adolescents i, amb especial èmfasi, aquelles destinades als menors d'edat en situacions més desfavorides", i ha demanat replantejar els requisits d'accés a aquestes ajudes.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.