Actualitzat 10/11/2015 18:04

La serralada de l'Himàlaia té 47 milions d'anys

Placa océanica en el Índico
UNIVERSIDAD DE SYDNEY

MADRID, 10 Nov. (EUROPA PRESS)

   La primera microplaca oceànica localitzada a l'Oceà Índic ha ajudat a identificar quan es va produir la col·lisió inicial entre l'Índia i Euràsia, que va donar lloc a la serralada de l'Himàlaia.

   Tot i que hi ha com a mínim set microplaques conegudes a l'Oceà Pacífic, aquesta és la primera microplaca antiga trobada a l'Oceà Índic. Imatges de l'anvers del radar d'un satèl·lit en òrbita han ajudat a muntar les peces d'aquest trencaclosques de la placa tectònica en què s'assenyala l'edat de la col·lisió, la data exacta de la qual ha dividit els científics durant dècades.

   Publicat a 'Earth and Planetary Science Letters', l'estudi de científics australians i estatunidencs determina que la col·lisió va tenir lloc fa 47 milions d'anys, quan l'Índia i Euràsia inicialment van xocar entre ells.

   Els investigadors, dirigits per la Universitat de Sydney, van descobrir que les tensions de l'escorça terrestre causades per la col·lisió inicial van esquerdar la Placa Antàrtica lluny de la zona de col·lisió i van trencar un fragment de la mida de Tasmània en una zona remota de l'Oceà Índic central.

   Els autors han anomenat l'antiga microplaca Mammerickx, en honor a Jacqueline Mammerickx, pionera en la cartografia del fons marí. La microplaca es revela per un patró de rotació de ranures i turons que converteixen la topografia del fons del mar en un paisatge irregular. Aquests anomenats "turons abissals" registren un augment sobtat de la tensió de l'escorça terrestre, que data el naixement de la serralada de l'Himàlaia fa 47 milions d'anys.

   La col·lisió tectònica en curs entre els dos continents produeix tensions geològiques que s'acumulen al llarg dels Himàlaies i provoca nombrosos terratrèmols cada any, però aquesta última troballa indica com es va originar la pressió sobre la placa índia quan l'extrem nord va topar amb Euràsia.

   La nova investigació mostra que fa 50 milions d'anys, l'Índia es desplaçava cap al nord a una velocitat d'uns 15 centímetres a l'any, prop del límit de velocitat de la tectònica de plaques. Poc després de xocar amb Euràsia, la pressió al llarg de la dorsal oceànica entre l'Índia i l'Antàrtida es va elevar fins al punt de ruptura. Un tros de l'escorça de l'Antàrtida es va esqueixar i va començar a girar com un coixinet de boles, i va crear així la microplaca tectònica que s'acaba de descobrir.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés