Publicat 18/3/2020 15:18:18 +01:00CET

Seleccionen quatre projectes biomèdics per resoldre "reptes de la salut"

Experiment de laboratori
CHOUZA, PABLO/LA CAIXA - Archivo

A la iniciativa guanyadora se li atorgaran 300.000 euros per a desenvolupament i finançament

BARCELONA, 18 mar� (EUROPA PRESS) -

El programa 'CaixaImpulse Consolidate 2019' ha seleccionat quatre projectes biomèdics enfocats a resoldre importants "reptes de la salut", segons ha informat La Caixa aquest dimecres en un comunicat.

L'objecte d'estudi dels projectes seleccionats és l'ús de biomarcador que permetin trobar la millor teràpia contra el càncer; una tecnologia que serveixi per a l'edició de gens; la cerca d'alternatives als antibiòtics per curar malalties infeccioses; i una teràpia gènica per tractar l'atàxia de Friedreich.

A la iniciativa guanyadora se li atorgaran 300.000 euros per al desenvolupament i finançament del projecte, que permeti la difusió del "coneixement científic originat en centres d'investigació, universitats i hospitals", han assegurat des de La Caixa.

LÍNIES D'INVESTIGACIÓ

La prova del diagnòstic per contribuir a la medicina personalitzada contra el càncer ha estudiat el "desenvolupament d'un inmuno-assaig per detectar biomarcadors tumorals que permetin identificar als pacients que podrien beneficiar-se d'un nou tractament específic per a alguns tipus de càncer de mama i ovari".

L'estudi de les tecnologies d'edició genètica de precisió per a teràpies avançades ha analitzat el desenvolupament d'una "nova generació de la tecnologia d'edició de gens" que combina la precisió de CRISPR --tècnica per editar l'ADN-- amb l'efectivitat de nous vectors --per transportar els components moleculars necessaris per editar el DNA de les cèl·lules--.

ALTERNATIVA ALS ANTIBIÒTICS

La investigació sobre una alternativa als antibiòtics per curar malalties infeccioses bacterianes en vigilància intensiva s'ha basat en "la inhibició temporal i en l'eliminació d'anticossos inhibidors circulants que es troben en molts pacients i faciliten la progressió de les infeccions bacterianes".

Finalment, la proposta d'una teràpia gènica de primera classe amb virus adeno-associat per al tractament curatiu de l'atàxia de Friedreich ha estudiat un mètode per "detenir, prevenir i revertir la progressió" de la malaltia hereditària, que afecta a nens i adults i que provoca neurodegeneració severa progressiva, afectació cardíaca i problemes de moviment.