Actualitzat 04/01/2013 16:30

La Seca Espai Brossa porta a escena el "Hamlet català" de Francesc Pujols

Presentación de la obra 'La tardor barcelonina' de Francesc Pujols
EUROPA PRESS

BARCELONA 4 gen. (EUROPA PRESS) -

La Seca Espai Brossa de Barcelona portarà a escena a partir de dijous 'La tardor barcelonina', la novel·la més onírica del filòsof i escriptor Francesc Pujols, de la mà de l'actor i director Fèlix Pons, que s'ha referit al protagonista de l'obra com el "Hamlet català".

Pujols ha estat considerat per Salvador dalí el seu gran mestre i "gran filòsof català de la modernitat", han explicat aquest divendres Pons, el patró de la Fundació Francesc Pujols Francesc de Castro i el músic Jordi Busquets en roda de premsa.

L'obra, que Pons adapta, dirigeix i protagonitza al costat de Busquets, es podrà veure fins al 27 de gener amb motiu del 50 aniversari de la mort de Pujols, que a 'Una tardor barcelonina' --escrita el 1908 amb 20 anys-- bolca una "història senzilla, però transgressora, fascinant, onírica i rabiosament moderna", segons el director.

El considerat precursor del surrealisme reflexiona en el text sobre la lucidesa i amb humor sobre la impossibilitat d'estimar, el suïcidi, el fet català, i comença amb la crema de la seva masia amb la seva dona a l'interior.

Continua amb la seva fugida en tren a la capital catalana, on es farà passar per una dona per pispar a la policia i en aquest viatge coneixerà un poeta i diversos personatges, que interpreten Pons i el músic Busquets.

El projecte de petit format, i que Pons ha adaptat amb la companyia de la guitarra elèctrica de Busquets, es converteix en una sort de 'performance' que el protagonista passa a ser un artista plàstic, en lloc d'un poeta com en l'obra original.

Ha estat una "revelació, un descobriment" trobar aquesta obra, ha explicat Pons, que l'ha qualificat de bomba adossada en el cor el 'Noucentisme', i ha combinat el seu esperit artístic --després d'iniciar estudis d'Escultura a l'escola La Massana-- amb el d'actor per portar a escena l'obra, en un homenatge al desconegut Pujols i també al món de la imatge abans del naixement del cinema, ha assenyalat.

"És una història molt senzilla, però que serveix per desplegar el repertori estilístic de Pujols, que ha transcendit sobretot pels seus assajos i frases com 'Arribarà un dia que els catalans, pel simple fet de ser-ho, no anirem pel món i ho tindrem tot pagat'", ha parafrasejat Pons.

De Castro ha assenyalat que a Pujols li agradaria molt aquesta adaptació pel seu "component wagnerià, pel fet que la música incita a l'acció", ha indicat el patró de la fundació de l'escriptor.

PEÇA MUSICAL A MIDA

El músic Busquets ha destacat que la peça musical a mida per a l'obra, que en alguns casos és molt 'rockera' i abraça diversos registres, ha estat "molt fàcil i fluida", i l'ha treballat per paisatges sonors a través de conceptes, i no tant per estructures, el que va disparar la seva imaginació i creació.

A l'escena, que transcorre a l'estudi de l'artista plàstic, es van combinant les explicacions del protagonista, les interpel·lacions de Busquets, que fa d'amic, poeta i altres papers més, així com la 'psicodèlia' de la seva guitarra i els seus diversos registres.