Sant'Egidio i el poliesportiu Estació del Nord ofereixen dutxes a sensesostre de Barcelona

Sant'Egidio i el poliesportiu Estació del Nord ofereixen dutxes a 'sense sostre'
EUROPA PRESS
Publicat 6/3/2019 16:26:28CET

BARCELONA, 6 Març (EUROPA PRESS) -

La Comunitat de Sant'Egidio i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya han signat un conveni de col·laboració per oferir dutxes a persones sense sostre, que s'inicia al Centre Esportiu Municipal de l'Estació del Nord de Barcelona i vol ajudar-los a sortir del carrer amb un espai públic com element d'integració.

En roda de premsa aquest dimecres, el responsable de Sant'Egidio a Barcelona, Jaume Castro, ha explicat que el projecte consisteix en dutxes matinals --de 7.30 a 9.00 hores-- cada dilluns per a vuit persones, que hi poden accedir de manera individual i gratuïta, i se'ls ofereix una muda de roba, utensilis d'higiene i un cafè en acabar.

Els voluntaris de l'entitat fan un acompanyament als usuaris, que seran entre 20 i 25 en total, a més de netejar i desinfectar el vestidor amb una vaporeta quan finalitzin cada ús, en un servei que va començar fa un mes i preveuen que pugui créixer a altres espais del poliesportiu o bé a altres centres que s'ofereixin.

"El que veiem els primers dies, com esperàvem, és que hi ha una regularitat i una fidelització de les persones que necessiten aquest servei", ha observat Castro, que ha afegit que accedeixen amb cita prèvia i tenen alguna vinculació amb l'entitat, per exemple perquè van al menjador.

Ha afegit que són conscients que s'utilitza un espai públic, i que justament "aquesta utilització és un element d'integració important", perquè es facilita la interacció social.

"Sempre hem estat convençuts que ser al carrer no és una condemna per sempre, se'n pot sortir, i també estem convençuts que es pot donar una ajuda", que en aquest cas és gràcies els ciutadans que col·laboren amb la comunitat, els seus voluntaris, i amb les federacions esportives.

1.200 AL RAS

A Barcelona hi ha 12 serveis de dutxa per als sensesostre --quatre públics, cinc privats i tres específics per a drogodependents--, en els quals s'atén 263 usuaris al dia, i 160 són als espais públics, una xifra que veuen "insuficients" per cobrir les necessitats de les més de 1.200 persones que viuen al ras i 600 més en assentaments.

La Comunitat de Sant'Egidio ofereix serveis com un menjador social i una escola d'idiomes, i recopila tots els serveis de la ciutat en la guia 'On menjar, dormir, rentar-se' a Barcelona, que el 2019 ha arribat a la 15a edició.

Castro ha ressaltat que les persones sense llar no són al carrer per voluntat pròpia: "Cada vegada més una persona es pot trobar en un determinat moment de la vida al carrer, i és molt important que pugui estar acompanyat d'una recerca de normalització que el pugui ajudar a sortir-ne".

En els darrers anys han constatat un augment de persones estrangeres, i cada vegada més troben persones que fa poc temps que estan en aquesta situació: "Significa que tenen necessitat d'orientació" i d'amistat per poder sortir-ne, i ha fet una crida a la societat a ser sentinelles de les persones del carrer per escurçar els períodes de dificultat.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.