Actualitzat 12/02/2015 16:50

Sant Valentí: l'origen de la seva celebració

Corazones, San Valentín
Foto: CYNTHIA KARAM / REUTERS

MADRID, 12 Feb. (Notimérica) -

El dia internacional dels enamorats se celebra a molts països el pròxim 14 de febrer i porta amb si una tradició que, si per a alguns és absurda, per a molts és tot un esdeveniment per demostrar l'amor que es professa per la parella.

   A aquestes altures, és possible que l'origen del dia de Sant Valentí sigui fruit de la mercadotècnia i el màrqueting en els seus estats més purs. Tot i això, la història d'aquesta celebració per a alguns és una mica més profunda.

   Tot va començar durant l'Imperi Romà (segle III), amb un sacerdot anomenat Sant Valentí que exercia a Roma. La ciutat llavors estava governada per l'emperador Claudi II, que havia prohibit la celebració dels matrimonis per a joves perquè deia que com menys lligams amorosos i familiars tinguessin els soldats més bon rendiment tindrien al camp de batalla.

   Per al sacerdot, aquest decret era injust i excessiu, per la qual cosa va decidir desafiar l'emperador i casar els joves enamorats de manera clandestina. Per això Sant Valentí es va convertir en el patró dels enamorats.

   Quan Claudi II es va assabentar del prestigi del sacerdot el va cridar perquè acudís a palau i, tot i que al principi l'emperador es va interessar pel cristianisme del sacerdot, el governador de Roma, Calpurni, el va persuadir juntament amb l'exèrcit de Roma perquè no atengués a raons cristianes.

   Per ordre de l'emperador, Valentí va ingressar a la presó, però el carceller que el custodiava, Asterius, va voler ridiculitzar-lo i posar-lo a prova, de manera que el va reptar a fer tornar la vista a una filla seva que havia nascut cega, Júlia.

   Acceptant el repte, Valentí va fer el miracle en nom del Senyor, i el carceller i la seva família es van convertir al cristianisme.

   Per la seva banda, l'emperador Claudi va ordenar l'execució del sacerdot i el 14 de febrer de l'any 270 Sant Valentí va perdre la vida.

   Segons explica la llegenda, el sacerdot es va enamorar de Júlia i abans de morir li va deixar una carta d'amor signada per ell que deia 'Del teu Valentí'. Aquesta va ser una de les versions de la primera carta d'amor oficial del dia dels enamorats.

   A manera de resposta i agraïment, la jove va plantar un ametller de flors rosades al costat de la tomba de Sant Valentí: per això l'ametller es considera un símbol d'amor i d'amistat duradors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés