Publicat 23/04/2020 19:39

Sant Jordi.- Els editors preveuen perdre almenys la facturació d'un trimestre sencer

"Per fer el Sant Jordi de l'any passat, cal esperar el Sant Jordi de l'any que ve"

BARCELONA, 23 abr. (EUROPA PRESS) -

El president del Gremi d'Editors i de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, ha pronosticat que durant el confinament pel coronavirus es perdr la facturació d'un trimestre sencer, si és que amb aquesta previsió no es queden "curts".

En declaracions a Europa Press, ha explicat que aquests eren els clculs que es feia el gremi a mitjans de mar: "Per no sé si ens quedarem curts".

Ha afegit que tot dependr de quan deixin comenar a obrir les llibreries i de com vagi llavors el negoci, que portava una "velocitat de creuer important" després d'un primer trimestre molt bo i millor que el de l'any anterior.

Tixis ha avisat que "el drama ser veure qui pot aguantar aquest període de confinament", ja que el 70% del sector ho integren empreses petites amb una diversitat molt important i una pluralitat de situacions brutal, i amb un ecosistema molt feble a nivell financer.

Amb aquestes dades, ha vaticinat: "Tenim futur per davant, per ser dur", i considera que ser necessari almenys un any i mig per recuperar aquella velocitat de creuer, la qual cosa interpella a la recuperació, aproximadament, al setembre de 2021.

"Ara tindrem fins a finals d'any que ho passarem malament. Hem de conviure amb el virus per no sabem com", ha afegit Tixis, que pronostica que tots hauran d'estrnyer-se el cinturó.

Sobre el Dia del Llibre i la Rosa el 23 de juliol, ha avisat que "el que esperi trobar les condicions d'abans de la crisi sanitria ja es pot acomiadar", perqu aquest virus existir els propers mesos i caldr conviure amb ell.

"Per fer el Sant Jordi de l'any passat, cal esperar el Sant Jordi de l'any que ve. Amb sort", ha agregat Tixis.

VENDES EN LÍNIA

Sobre aquest Sant Jordi, ha remarcat l'increment de les vendes en línia, i certa modificació de l'esquema habitual de vendes --normalment, el 80% dels llibres es venen en llibreries, el 15% per Internet i el 5% són llibres electrnics--.

Ha considerat que, d'aquest esquema, "es podria afirmar que potser el 15% que es ven en línia, ara estaria al voltant del 25 o 27%, i que el llibre electrnic hagi arribat al 10% o al 12%, de manera que un 40% dels llibres han arribat als lectors.

"És molt poc, tenint en compte que és un trimestre molt i molt rellevant per al món del llibre, i dels més importants de l'any? Sap greu", ha suggerit Tixis.

Tixis ha celebrat que el llibre hagi demostrat la seva capacitat de ser "un gran company de viatge en temps de confinament", i ha vaticinat que és un dels elements que sortir reforat d'aquesta crisi perqu els ciutadans han recuperat la proximitat amb la lectura durant aquestes setmanes.

"La gent té ganes d'anar a la seva llibreria. Moltes persones s'han dirigit per correu o telfon a les seves llibreries", ha afegit Tixis, que ha considerat aquesta actitud molt positiva enfront del panorama esperat davant el confinament i la pandmia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés