Actualitzat 17/12/2013 22:21

Sant Climent de Taüll estrena la projecció que reemplaça fidelment la pintura de l'absis

Proyección en Sant Climent de Taüll que reemplaza la pintura del ábside
EUROPA PRESS

VALL DE BOÍ (LLEIDA), 23 (EUROPA PRESS)

L'església romànica de Sant Climent de Taüll ha estrenat aquest dissabte la projecció audiovisual animada que reprodueix virtual i fidelment les pintures originals de l'absis major, arrencades el 1919, traslladades a Barcelona el 1920 i conservades avui al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

El dia de Sant Climent, la projecció s'ha presentat a l'església davant de veïns de la Vall de Boí, amb el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell; el director de Patrimoni, Joan Pluma; l'alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada; l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, i el director de la Fundació La Caixa, Jaume Lanaspa.

Amb sis projectors d'alta definició, la projecció 'mapping' --adaptada a la superfície sobre la qual es veu-- és una animació de 10 minuts que reprodueix tot el fresc mentre segueix els contorns de l'estructura i les figures, acompanyada de música i efectes de campanes.

Els visitants poden veure'l en cicles de 30 minuts: 17 de projecció fixa de tot el fresc, 10 d'animació i 3 de l'absis tal com està actualment.

Mascarell ha explicat que la projecció permet intuir l'emoció de l'autor i "restitueix en tot el seu significat una mirada contemporània" al valor d'aquesta obra.

Per a Lanaspa, és la "culminació simbòlica" del programa Romànic Obert de l'Obra Social La Caixa i la Conselleria per conservar el patrimoni arquitectònic català, amb 18.275.000 euros de la fundació.

SUMAR SENSE NOMS PROPIS

Joan-Enric Vives ha admès el seu escepticisme inicial davant del projecte tecnològic, però ha "caigut rendit" ara al veure'l.

Ha recordat el valor afegit que la pintura romànica sigui d'autor anònim i ho ha considerat "una paràbola del que cal fer com a país" a Catalunya: sumar entre tots en comptes de pensar en els noms propis.

Les pintures de l'absis que havia fins ara --que eren una reproducció de les originals fetes el 1960 per Ramon Millet-- s'han retirat, i aviat es decidirà on es conservaran, però es quedaran a la zona.

RESTES DE L'ORIGINAL

Els experts han trobat restes de la pintura original sota aquesta rèplica del 1960, com fragments de sanefes decoratives, que, juntament amb les pintures que el 1919 no van ser arrencades --com la figura de Sant Climent--, s'han restaurat 'in situ' i es mantenen especialment il·luminades dins d'aquesta projecció.

La projecció audiovisual en 'mapping', amb un pressupost de 400.000 euros de l'Obra Social La Caixa, és pionera a Catalunya.

Les obres no han implicat el tancament de l'església, sinó que els visitants han pogut assistir a aquests treballs, també difosos en www.gencat.cat/cultura i l'etiqueta de Twitter #taüll1123, i el web del MNAC també es refereix a això.

Construït entre els segles XI i XII, aquest és el temple més gran de la Vall de Boí, i el 2000 va ser declarat Patrimoni Mundial per la Unesco.