Actualitzat 20/11/2014 11:17

El salari mínim a Espanya i al món

Salario mínimo en el mundo
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 20 Nov. (EUROPA PRESS)

Comparar el salari mínim interprofessional que perceben els treballadors a diferents països pot donar lloc a confusions, perquè el cost de la vida també varia i un salari que en un país pot ser suficient per portar un estil de vida digne, en un altre no necessàriament ha de ser així.

   Per tal d'evitar això i poder comparar el salari mínim en diferents països, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) duu a terme un rànquing de 'salaris mínims reals' a partir d'un índex anomenat 'Purchasing power parity' o, dit d'una altra manera, 'Paritat de poder adquisitiu' (PPP).

   I això, què vol dir? En essència, és un intent de fer la classificació més propera a la realitat mitjançant la ponderació del salari pel nivell de poder adquisitiu de cada país.

   L'índex respon a la pregunta de quants diners caldrien per comprar els mateixos béns a diversos països. Les dades es presenten en dòlars per tal de fer servir una moneda de referència.

   D'acord amb el que estableix el rànquing, el país amb un 'salari mínim real' més alt el 2013 va ser Luxemburg, al qual segueixen de prop els Països Baixos i Bèlgica. Espanya ocupa el 15è lloc de 25, tot just per darrere d'Israel i per davant de Polònia, Portugal i Grècia per aquest mateix ordre.

   La llista de l'OCDE utilitza aquest índex PPP i l'aplica als 25 països dels quals té dades des de l'any 2000, i això dóna com a resultat el mapa que es mostra a la imatge, en el qual es pot consultar el salari mínim real segons el que es cobra mensualment.

COM HAN EVOLUCIONAT ELS SALARIS?

   Hi ha uns quants països que, per més que passin els anys (i les crisis), sempre ocupen una posició 'regnant' a la part més alta de les llistes de classificació, mentre que n'hi ha d'altres que sembla que no surten mai dels 'llocs de descens'.

   D'aquesta manera, el salari mínim de Luxemburg es va situar l'any 2013 en uns 1867 dòlars PPP al mes, i així ocupa el primer lloc dels rànquing. En canvi, l'any 2000, Luxemburg es trobava en tercera posició per darrere dels Països Baixos i Bèlgica, amb una quantitat mensual que se situava a prop dels 1630 dòlars PPP.

   A l'altre extrem de la classificació hi ha Mèxic, que no ha abandonat la 25a posició en tots els anys dels quals es tenen dades. Així, l'any 2000 el sou mínim se situava en uns 144 dòlars PPP, mentre que durant aquest any passat ha estat de 145.

   Ara bé, hi ha altres països que sí que ha vist variacions al llarg dels anys, uns especialment a causa de la crisi econòmica, i uns altres, pel creixement del país.

   Corea del Sud és un dels exemples principals d'aquest segon cas: va passar del 17è lloc l'any 2000 al 11è al 2013. El primer any del qual es tenen dades, el sou mínim rondava al voltant dels 616 dòlars mensuals, mentre que al 2013 va pujar fins als 1200, és a dir, gairebé el doble.

   Grècia, en canvi, n'és el l'exemple contrari: en aquesta ocasió, la crisi econòmica del país hel·lè va fer que baixés de la 14a posició a la 18a. Ha passat, per tant, d'uns 880 dòlars PPP al més l'any 2000 a prop dels 979 dòlars PPP mensuals l'any passat.

I A ESPANYA?

   Espanya ha caigut des del 12è lloc del rànquing l'any 2000 fins al 15è el 2013, tot just per darrrere d'Israel i per davant de Polònia, Portugal i Grècia. Segons l'índex de la OCDE, el sou mínim l'any 2013 es troba en una 979 dòlars PPP.

   Aquests 979 dòlars són el resultat d'aplicar al salari mínim fixat pel Ministeri d'Ocupació i Segueretat Social (645,30 euros al mes) un coeficient per poder comparar-lo amb el de la resta de països tenint en compte en cost de la vida.

   La davallada més important d'Espanya al rànquing es va produir l'any 2003, en què es va passar a percebre 870 dòlars PPP respecte als 907 dòlars PPP que es cobraven l'any 2000, i així va passar a ocupar la 14a posició.

   Després d'aquesta reculada, el 'salari mínim real' tal com l'entén l'OCDE va anar creixent fins al 2009, moment en què va esclatar la crisi econòmica i el 'salari mínim real' va tornar a disminuir a causa de l'encariment de la vida.

   I el teu salari, com ha evolucionat? Què n'opines, d'aquesta mena de classificacions? Te'n refies? Dóna'ns la teva opinió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés